Vidal Sassoon este o legendă a coafurii, a fost un stilist celebru care a oferit lumii tunsoarea pixie, bobul asimetric și uscătorul de mână. El a fost numit un coafor revoluționar și a fost comparat cu Coco Chanel: Mademoiselle a salvat femeile de corsetele, iar Vidal Sassoon – de la stilul complex.
Tunsorile din anii ’50 pur și simplu nu existau: femeile purtau părul lung și mergeau la un salon de înfrumusețare pentru o coafură la fiecare trei zile.
Ideea lui Vidal a fost să creeze o tunsoare care să arate grozav, fără nicio stilizare ulterioară. Principala lui regulă era ca persoana să arate bine și să se simtă bine tot timpul. Tocmai din această cauză, Vidal Sassoon a fost numit primul producător de imagini din industria frumuseții: a petrecut la fel de mult timp vorbind cu clienții cât a lucrat cu părul. Aceasta a fost cheia succesului: dintr-un frizer obișnuit, Vidal Sassoon s-a transformat într-un adevărat prieten al clienților săi.
În 1954, Vidal Sassoon a deschis primul său salon de coafură pe Bond Street din Londra și a devenit lider revoluționar în coafură. Inspirându-se din arhitectura modernă, Sassoon a creat noi forme geometrice de coafuri.
În anii 80, Vidal Sassoon scoate un brand de foarfece și intră în afaceri, deschide școli de coafură, găzduiește emisiuni TV cu vedete și lansează produse de îngrijire personală sub brandul Vidal Sassoon. În 1984, Vidal Sassoon a devenit stilistul oficial al Olimpiadei Mondiale de la Los Angeles, iar un an mai târziu, Vidal devine parte a corporației Procter & Gamble. La mijlocul anilor 80, Vidal Sassoon își vinde afacerea și se dedică carității.
În 2005, Sassoon a donat o sumă mare pentru a reconstrui New Orleans, lovit de uraganul Katrina, iar patru ani mai târziu a primit Ordinul Imperiului Britanic de la Regina Elisabeta.
În timpul carierei sale, Vidal Sassoon a publicat patru cărți și a fost autorul propriei sale emisiuni de televiziune, “Your New Day with Vidal Sassoon”. În 2011, reprezentanții Vidal Sassoon au anunțat oficial că legendarul luptă împotriva leucemiei. În data de 9 mai 2012, coaforul și filantropul Vidal Sassoon a murit la domiciliul său din Mulholland Drive, din Los Angeles. 26 de saloane de înfrumusețare și 11 academii de coafură poartă numele de „Sassoon”, iar coafurile lui au rămas legendare fiind la modă și în zilele noastre. Să fim serioși…ce ne-am fi făcut fără uscătorul de păr?
Referințe bibliografice:
- Vidal Sassoon – “The Autobiography” – editura PAN
- Wikipedia