În beauty, alegerea corectă a culorilor are un impact pe care mulți probabil nici nu îl bănuiesc.
De cele mai multe ori, suntem obișnuiți să ne alegem hainele, machiajul sau accesoriile în funcție de gusturi, sau ne place să le asortăm uneori cu ochii și părul. Dar culorile știu secrete mult mai complexe, care pot schimba radical felul în care arătăm.
Rece, cald sau neutru?
Dincolo de ceea ce percepem cu ochiul liber ca fiind culoarea pielii, avem subtonul. Prin urmare, în funcție de predominanța nuanțelor galbene sau albastre în culoarea pielii (cât și a ochilor și părului), fiecare dintre noi avem o culoare secundară, care cu puțin efort, se poate remarca pe lângă culoarea principală. Secretul alegerii culorilor potrivite de haine, machiaj sau accesorii stă în armonizarea acestora cu subtonurile care ne caracterizează.
Deși este un truc esențial în beauty, subtonul pielii este greu de identificat. Foarte pe scurt, subtonul rece va avea tente de albastru sau roz rece, iar cel cald, de galben, în timp ce, în cazul celui neutru, culoarea se remarcă mai greu, fiind o combinație de cald și rece.
Cum determini subtonul pielii?
Fără a aplea la ajutorul unui stilist, iată câteva trucuri prin care poți determina acasă ce subton are pielea ta.
Testul încheieturii
Privește-ți pielea de pe interiorul brațului. Ce culoare au venele de la încheietura mâinii? Dacă acestea au o culoare albastrie sau movulie, cel mai probabil subtonul pielii tale este rece, dacă au o culoare gri- verzuie, atunci probabil subtonul pielii tale este cald. Subtonul neutru este cel mai greu de determinat. Dacă ți se pare că nu te încadrezi în niciuna din cele două variante de mai sus, atunci probabil subtonul pielii tale este neutru
Testul esarfei
Alege eșarfe în tonuri de roșu, galben, albastru și violet.
Cu fața nemachiată, în lumina soarelui, uită-te în oglindă, în timp ce porți alternativ și cât mai aproape de față, fiecare eșarfă. Care dintre eșarfe te face să arăți proaspătă și odihnită, evidențiându-ți în același timp trăsăturile? Roșu și galben vor evidenția subtonul cald în timp ce albastru și violet vor evidenția subtonul rece.
Testul aurului și al argintului
Subtonurile calde se armonizează în general cu aurul în timp ce subtonurile reci, cu argintul. Subtonurile neutre se armonizează atât cu aurul cât și cu argintul.
La polul opus, culorile alese greșit nu se echilibrează, oferind pielii un aspect uscat și obosit. Cearcănele sunt mai vizibile, ochii își pierd strălucirea și buzele par să se albăstrească.
De reținut că subtonul natural al pielii se va armoniza mereu cu parul si ochii, în culorile lor naturale.
Natura, cel mai bun consultant de beauty
Dacă încă ți se pare complicat și nu te-ai lămurit cărei palete de culori aparții, nu este nicio problemă, pentru că natura ne-a integrat și armonizat în culorile ei minunate. Prin urmare, pentru a înțelege mai bine teoria culorilor, ne putem inspira din paletele de culori ale celor patru anotimpuri, care ne oferă un exemplu perfect de armonie și frumos.
Tonurile calde și reci sunt împărțite la rândul lor în 4 subcategorii – 2 tonuri calde (primăvara și toamna) și 2 tonuri reci (iarna și vara).
- Primăverii îi corespunde mult galben – un galben mai strălucitor, mai deschis și mai vesel, decât cel al paletei caracteristice toamnei.
- Baza paletei toamnei este roșul, combinațiile sale de culori fiind mai întunecate și contrastante decât cele ale primăverii.
- Vara predomină albastrul palid, estompat în timp ce albastrul iernii este mai clar și mai luminos.
Un alt punct de reper în stabilirea paletei de culori este contrastul. Culorile pot fi contrastante și saturate, sau dimpotrivă, palide, translucide și pastelate.
În natură, există doar trei culori principale: galben, roșu și albastru și două non -culori: negru și alb. Toate celelalte culori sunt doar combinații ale acestor culori principale. Fiecare persoană poate purta toate aceste culori (cu mici excepții) – dar numai în acele combinații care corespund tipului său de culoare.
De exemplu, pentru primăvară și toamnă ar trebui să predomine roșul și galbenul, iar pentru iarnă și vară albastrul, însă albastrul poate fi cald dacă conține un subton galben sau roșu, iar roșul poate fi și rece, dacă conține albastru. Deci, care este paleta mea de culori?
Paleta de culori a iernii
Culori specifice: reci, de contrast.
Pielea: fie foarte deschisă, tip “Albă- ca- Zăpada”, fie de tip sudic, măslinie și întunecată, (dar rece). Pielea “iernii” are un pigment bun și se bronzează ușor.
Părul: de obicei este în culori închise: cenușiu, castaniu închis, negru – albăstrui, roșcat închis. Genele și sprâncenele sunt de asemenea, închise la culoare. Se pot întâlni și tipologii “iarnă” cu părul blond platinat. Atât părul, cât și sprâncenele creează contrast cu pielea.
Ochii: căprui închis, verde, albastru închis, gri.
Propuneri de culori și machiaj:
Se recomandă culorile în nuanțe reci, strălucitoare, chiar sidefate. Argintiul și negrul arată excelent, precum și albastrul sau verdele smarald. Se pot încerca de asemenea: rozul pastel, lime, violet, turcoaz, gri. Pentru buze se potrivesc nuanțe de roz rece, visiniu sau roșu pur.
Pont: albul potrivit este cel rece, clar precum zapada, având tentă secundară de albastru.
Accentul în machiaj este bine să fie pus fie pe ochi, fie pe buze. Acestei tipologii i se potrivește un make-up “light”, care să nu încarce, deoarece contrastul natural este mai mult decât suficient, oferind eleganță si atrăgând privirile cu ușurință.
Paleta de culori a primăverii
Culori specifice: calde, necontrastante.
Pielea: luminoasă, cu tente de roz bej sau auriu, sau în nuanțe de piersică. Pielea femeii primăvară are uneori pistrui.
Părul: blond cald, deschis, auriu, castaniu deschis. Genele și sprâncenele au de obicei același ton cu părul, fiind în general deschise la culoare.
Ochii: luminoși, în nuanțe de gri, verde, verde gălbui, albastru turcoaz.
Propuneri de culori și machiaj:
Sunt recomandate culorile blânde, pastelate. Culorile piersicii sau roz- somon, verdele sau griul albăstrui, precum și marourile pale vor arata excelent. Nu sunt recomandate culorile închise.
În machiaj se poate pune accentul pe ochi și buze în același timp.
Paleta de culori a verii
Culori specifice: se remarcă trei subtipuri de vară – contrastante, medii și non-contrast. Predomină culorile pale și reci.
Pielea: Delicată, roz deschis, cu un subton albăstrui, sau măsliniu rece. Se bronzează ușor. Pielea poate fi deschisă și părul contrastant, sau apropiată ca ton de culoarea părului și a ochilor.
Părul: are subtonuri de cenușiu sau maro deschis. Nuanțele aurii sau roșii sunt aproape inexistente. Sprâncenele, ca și părul, sunt întotdeauna cenușii.
Ochii: căprui deschis, cenușii, verzi, albaștri și combinații dintre acestea.
Propuneri de culori și machiaj:
Pentru că nu are foarte mult contrast, se potrivește foarte bine machiajul smokey, în nuanțe de gri, bej, liliac, gri-albastru și nuanțe difuze sau pastelate. Buzele arată grozav în culori precum roșu- portocaliu, culoarea zmeurei, roșu. Pentru ochi, puteți folosi de asemenea, gri, maro, negru, verde sau turcoaz, precum și nuanțe pastelate și argintii, lila pal, roz, albastru și alb sidefat. Fondul de ten potrivit are tonuri de roz rece sau bej.
Paleta de culori a toamnei
Culori specifice: calde, de contrast.
Pielea: Culoarea fildeșului, nuanțe calde de auriu, bej și piersică. Pielea nu se bronzează ușor și se înroșește la soare.
Părul: Structura părului este groasă, elastică, se întâlnește des părul creț sau ondulat. Culori: blond închis, roșu (întunecat sau deschis), castaniu, întotdeauna în nuanțe calde. Se remarcă cu ușurință subtonul roșcat, maroniu cald, culoarea cuprului.
Ochii: verzi, maro-chihlimbar, culoarea coniacului, căprui deschis sau închis, albastru, deschis, verde, gri.
Propuneri de culori și machiaj:
Fondul de ten și pudra pot fi în orice nuanță, cu excepția rozului rece.
Pentru ochi se potrivesc nuanțele de maro, albastru, verde sau negru. Culori potrivite pentru vestimentație: culoarea somonului, diferite nuanțe de maro cald, auriu, mov, albastru, roșu. Rujul cel mai potrivit are o nuanță aurie, strălucitoare, sau maronie – portocalie.
Pont: Albul potrivit este cel cald, cu o tentă gălbuie.
Paleta de culori nu are reguli stricte, dar dacă ții cont de cele câteva sfaturi, s-ar putea să observi o îmbunătățire semnificativă în felul în care arăți. Fără prea mult machiaj, tenul tău va arată mai fresh, ochii mai luminoși și buzele mai proaspete, iar întreaga ta apariție va atrage privirile în mod misterios!
Bibliografie: Tatiana Boiko