Spre deosebire de produsele de makeup, care au termen de valabilitate, pensulele unui makeup artist pot să traiască decenii, sau cel puțin câțiva ani buni, dacă sunt îngrijite și folosite corect.
Sunt makeup artist de 9 ani și încă folosesc o parte din primele mele pensule, din kit-ul pe care l-am achiziționat la început de drum. O parte din ele însă, s-au uzat mult mai repede, pentru ca nu am acordat suficientă atenție îngrijirii corespunzătoare a fiecărui tip de păr, sau soluției și mișcărilor folosite în curățare.
Pentru a te ajuta să prelungești viața pensulelor tale, îți voi împărtăși astăzi cele mai importante informații despre structura și îngrijirea pensulelor de make-up.
Recomandări generale
Cum ținem corect pensulele?
Pentru a avea o flexibilitate mai mare, ține pensula de partea metalică ,dar cât mai departe de firele de par. Produsul se ia pe vârful pensulei, pe maxim 1/3 din lungime. În caz contrar, firul de păr se poate rupe, iar procesul de curățare devine mai dificil. Când alegi tipul de păr al pensulelor, mai ales în cazul celor naturale, trebuie să fii atentă la grosimea, lungimea și porozitatea firului. Atunci când cumperi pensule, verifică dacă firele sunt tăiate sau așezate în formă. Evită firele care par a fi tăiate, și ai grijă ca pensula sa fie plină, densă. Dacă pensula nu are suficiente fire de păr, va începe să se deterioreze foarte rapid în urma utilizării.
Ca să prelungești viața pensulelor tale, și pentru a salva timp între cliente, îți recomand să achiziționezi cel puțin câte 3 pensule de același tip, din categoria celor mai populare. Pensulele din fir de păr natural sunt mai rezistente în timp decât cele sintetice, ele devenind din ce în ce mai bune odată cu folosirea îndelungată, pe când cele sintetice se rigidizează după o perioadă. Spre deosebire de firele pensulelor sintetice, firele pensulelor din păr natural prezintă o cuticulă responsabilă pentru prinderea și menținerea produsului pe firul de păr. Prin urmare, în funcție de pensulă, cantitatea de produs pe care o poți lua diferă. Acest lucru face pensulele sintetice să fie ideale pentru produsele lichide și cremoase, dar ineficiente pentru aplicarea produselor sub formă de pudră.
Din păcate, din cauza costurilor mari, pensulele din fir de păr de veveriță devin din ce în ce mai greu de produs. De aceea, pensulele sintetice din „noua generatie” au fost concepute pentru a imita cât mai fidel structura firului de păr natural. Pensulele naturale răman insă în top.
Pensulele din păr de veveriță
Părul de veverită are bază groasă, vârf subțire, este moale, are o textură fină, fiind potrivit pentru blending-ul cu produsele pulbere. Este ideal pentru tenul sensibil sau uscat și oferă o aplicare usoară și naturală fără pete de culoare. Părul de veveriță reține cantitatea potrivită de produs pulbere și se găseste în pensulele de iluminat, blush, contur și bineînțeles, fard de ochi.
Având fire foarte fine, pensulele din păr de veveriță nu trebuie folosite cu produse lichide sau cremoase, deoarece absorb mult produs. În plus, o curătare prea agresivă distruge firul de păr al acestui tip de pensule. Acestea sunt însă ideale pentru o aplicare și pentru o estompare fină, cât și pentru construirea treptată a intensitătii machiajului (efect de machiaj de catifea)
Pensulele din păr de capră
Cele mai populare pensule de machiaj sunt realizate din fir de păr de capră. Acesta nu este atât de fin ca cel de veverită sau samur și este foarte potrivit pentru aplicarea pudrei. De obicei, firele sunt lungi și nu consumă mult produs (cantitatea de produs de pe fire ajunge aproape în totalitate pe piele). Părul de capră este potrivit atât pentru texturile uscate, cât și pentru cele cremoase, putând fi folosit pentru aplicarea bazelor cremoase pe pleoapă, sau la estomparea și aplicarea anticearcanului. De asemenea, fardul aplicat cu o pensulă din fir de păr de capră te poate ajuta să creezi un machiaj intens. Iar dacă pensula are formă potrivită, o poți folosi pentru a estompa marginile unui fard aplicat, pe post de „gumă de sters”, sau pentru a pierde din intensitatea creată la pasul anterior. Firele albe ale pensulelor din păr de capră indică faptul că părul nu a fost tratat chimic, pe când cele negre sunt fire vopsite.
Pensulele din păr de samur
Firul de păr de samur este cel mai rezistent fir de păr, fiind și cel mai puțin poros. Poate fi folosit cu orice tip de textură, este neted, fin, și își păstrează forma cel mai bine dintre toate firele de păr natural.
Pensulele din fir de păr sintetic
Pensulele din fir de păr sintetic sunt realizate din nylon sau taklon, sunt mai puțin absorbante decât firele naturale și de aceea sunt perfecte pentru produsele lichide și cremoase. Foarte populare sunt pensulele din fire de păr sintetice amestecate cu fire de păr natural. Această combinație are scopul de a păstra forma pensulei mai mult timp, sau de a oferi un efect airbrush (ex: pensula pentru fond de ten, combinație sintetic + capră). Taklonul este cel mai des folosit, fiind mai fin decât nylonul. Avantaj? Nu absoarbe pigmentul produsului deoarece nu are cuticule. Dezavantaj? Pensulele devin aspre în timp. Acest tip de pensule este ușor de îngrijit, dar necesită o curătare profundă, mai ales pensulele pentru fond de ten și corector. Sunt ideale pentru tehnica acuarelei, deoarece nu absorb apa, menținând astfel textura cremoasă a produsului.
Pensulele mixte
De multe ori, firele delicate sau materialele scumpe (păr de veverită, nevăstuică) sunt amestecate cu cele sintetice sau cu alte fire naturale, pentru a ajuta la menținerea formei, la rezistență, sau pur și simplu pentru scăderea prețului. Amestecul de păr de cal și păr sintetic rezultă în pensule elastice și durabile, care excelează la realizarea machiajelor intense. Amestecul de fir de capră (sau nevăstuică) și cel sintetic este ideal pentru pulberea glitter sau pentru machiajul satinat.
Îngrijirea și curățarea pensulelor
Curățarea și dezinfectarea în timpul folosirii
De multe ori, firele delicate sau materialele scumpe (păr de veveriță, nevăstuică) sunt amestecate cu cele sintetice sau cu alte fire naturale, pentru a ajuta la menținerea formei, la rezistența, sau pur și simplu pentru scăderea prețului. Amestecul de păr de cal și păr sintetic rezultă în pensule elastice și durabile, care excelează la realizarea machiajelor intense. Amestecul de fir de capră (sau nevăstuică) și cel sintetic este ideal pentru pulberea glitter sau pentru machiajul satinat.
Curățarea și dezinfectarea la sfârșitul zilei
Curățarea pensulei cu sapun special păstrează părul hidratat, moale și ajută la menținerea produselor pulbere în timpul realizării machiajului. În primul rând, trebuie sa uzi pensula cu apă călduță și să o freci de săpunul de curățat. Asigură-te că mișcarea ta este una ușoară, pentru a nu schimba forma periilor. De asemenea, tot cu mișcări circulare, poți curăța pensula și în mâna săpunită în prealabil. Stoarce periile de excesul de săpun, apoi clătește cu apă caldă. Remodelează periile cu degetele pentru a le da forma inițială și așează pensula pe o suprafață plată, peste un prosop de hârtie. Nu așeza pensula în picioare, deoarece apa va ajunge în mâner, iar din cauza ruginii, adezivul se va deteriora. Pensulele se așează pe prosopul de hârtie la câțiva cm distanță una de cealaltă. După aproximativ șase-opt ore, peria va fi uscată și gata de folosit pentru urmatorul makeup
Pont
Pentru pensulele cu mult pigment și produs la baza periilor, folosește puțin ulei de măsline sau migdale, pentru a trage în jos excesul de produs înainte de spălare.
Nastelle și Ludovik, din dragoste pentru make-up
Cum au luat naștere brand-urile?
Brandul Nastelle Cosmetics a fost creat în anul 2010, având ca focus principal proiectarea de instrumente și cosmetice profesionale pentru comunitatea de machiaj din întreaga lume. Produsele Nastelle au fost gândite pentru a veni în sprijinul creativității make-up artiștilor profesioniști sau amatori. Obiectivul principal? Dezvoltarea unor legături puternice cu școlile de machiaj, trainerii și makeup artiștii, pentru construirea unei comunități bine educate, profesioniste și responsabile. Materialele și ingredientele folosite garantează calitatea produselor. O caracteristică distinctivă a pensulelor de machiaj LUDOVIK, apărute și ele în 2010, este aceea că periile sunt concepute special pentru profesionisti, de către renumitul makeup artist Ludmila Tarakanova, care participă personal la dezvoltarea fiecărei pensule de machiaj, la îmbunătățirea design-ului și formei, precum și la selecția materialelor. Toate pensulele sunt lucrate manual iar firele nu sunt tunse! Pensulele Ludovik sunt concepute în așa fel încât să fie foarte ușor de ținut în mână și să ofere echilibrul perfect între greutatea mânerului și varful pensulei.
Pensulele Nastelle si Ludovik sunt cele pe care le folosesc cel mai des, fiind concepute pentru utilizare profesională, cu scopul de a-i ajuta pe make-up artiști și pasionații de machiaj să realizeze look-uri atât simple, cât și complexe, în detaliu, sau pentru întreaga față, având la dispoziție toate instrumentele din păr natural, dar și pensule sintetice.
Calitatea pensulelor de machiaj, alături de artă, creativitate și produsele profesionale de make-up, sunt foarte importante în atingerea unui look impecabil. Și nu uita – pentru a păstra pensulele în cea mai bună condiție si a le prelungi viața, este necesar să respecți rutina zilnică de curățare și dezinfectare.
Distribuitor oficial Nastelle și Ludovik în România: lectiidemachiaj.com