Timpul înseamnă bani, și orice șiretlic
care ne ajută să îl câștigăm, merită prețuit și inclus în rutina zilnică.
Ca make-up artist, pot spune că pigmenții fac toți banii, nu numai pentru că reduc din timpul de lucru, dar mai ales pentru rezultatele spectaculoase obținute. Lucrul cu pigmenții este o revelație în materie de culoare și calitate!
Dar de fapt, ce sunt pigmenții?
Pigmenții sunt culori foarte concentrate, comercializate de obicei sub formă de pudră. Ei pot fi folosiți ca atare sau în amestec cu alte produse. Pe lângă faptul că sunt cele mai intense culori pe care le poți găsi pe piață, pigmenții sunt foarte ușor de aplicat și au aderență mare. Asta înseamnă că te poți juca după bunul plac, amestecându-i între ei, și obținând noi culori, sau amestecându-i cu alte produse.
Versatilitate
Indiferent de modul în care alegi să îi folosești – aplicați direct pe piele, sau amestecați cu alte produse, utilizarea lor va face diferența. Pigmenți sunt foarte versatili, ei pot fi transformați în aproape orice produs de make-up – de la produse pentru ten, buze sau ochi, până la ojă!
De exemplu, amestecă un pigment rose – gold cu pudra și vei obține un fard de obraz! Ai chef să te joci cu rimel sau eyeliner colorant, dar nu vrei să îți achiziționezi unul nou? Adaugă un pic de pigment în cel vechi și gata! Pentru ruj, amestecă un pic cu gloss-ul iar pentru ojă, cu un lac incolor!
Sfat
Dacă vrei să folosești pigmenții în stare pură, nu exagera! Puterea de acoperire și culorile acestora sunt extrem de intense. Folosește pensulele pentru machiaj, și încearcă mai întâi produsul pe mâna, astfel încât să îți dai seama de câtă culoare ai nevoie.
Machiaj tridimensional
Pigmenții arată superb în fotografii, în special cei metalizați, datorită capacității mari de a capta lumina. Îi poți folosi ca atare, combinați cu alte produse, sau chiar ca un ultim strat adăugat deasupra machiajului deja existent, oferind un efect de machiaj “tridimensional”.
Granulația
Deși majoritatea clienților sortează și cumpără pigmenți în funcție de culoare și de strălucire, urmărind ușurința aplicării, aceasta nu este neapărat o garanție a calității. Atunci când un pigment nu adera pe pleoape nu înseamnă că nu este bun, ci că are o granulație mai mare, necesitând adeziv pentru aplicare.
Ce tipuri de granulație există?
- cel mai ușor de aplicat sunt pigmenții cu granulația sub 15 μm. Aceștia sunt ușor de deosebit, datorită texturii asemănătoare făinii.
- pigmenții cu granulație între 10-60μm , sunt cel mai des întâlniți pe piață
- cu cât particulele devin mai stalucitoare cu atât granulația se mărește. Pigmenții cu o granulație între 100-150 μm necesită o fixare ușoară, realizabilă cu un fixator de machiaj. Pulverizează ușor pe pleoape sau în zona dorită, după care tapați pigmentul cu o pensula plata. Nu pulveriza fixatorul direct pe pensulă, vei obține zone de „oglindă” (pigmentul se distribuie neuniform formând o pelicula groasă ce ulterior va crapa).
- peste 200 μm sunt caracteristici particulelor de tip “fulgi”, cu un puternic impact vizual. Extravaganți, de obicei sunt de culoare albă, bifând reflexii din toată gama cromatică. Pentru a lucra cu aceștia este nevoie de adezivi mai lipicioși, recomandați fiind cei pe baza de apă.
-glitterul este particula cea mai mare, care necesită adezivi waterproof de grad înalt. Dezavantajul aplicării acestora îl reprezintă greutatea cu care se estompează marginile.
Notă: Oricare dintre aceste granulatii se poate aplica ușor, fără fixare suplimentară, dacă produsul este adăugat deasupra bazelor waterproof înainte de uscarea acestora.
Alegerea pigmentului potrivit ține de preferințe: pigmenți mați sau sidefați, cu textură opacă sau transparentă, cu particule de sidef, cu granulații fine sau de tip glitter și paiete. Singura limita este imaginația!
Creativitate, dar mai ales, calitate
Pentru a nu va pune în pericol sănătatea, atât pe a dumneavoastră sau pe a clientului, încercați să nu achiziționați pigmenți decât de la firme autorizate, care respectă standardele de calitate și sănătate! Există numeroase firme sau persoane fizice care comercializează aceste produse la prețuri derizorii, fără să știe la ce riscuri își supun cumpărătorii. MARE ATENȚIE – în spatele unui pigment frumos colorant și strălucitor, se pot afla ingrediente nu tocmai bune pentru sănătate! Un indicator al calității ar putea fi prețul.
Firmele autorizate fac eforturi considerabile pentru a asigura calitatea produselor comercializate. În spatele frumoșilor pigmenți, stau ore în șir de muncă în echipă și nenumărate cercetări de laborator. Pigmenții cosmetici de calitate pleacă din fabrică cu prețuri exorbitante, care pot ajunge la zeci de mii de euro/Kg , preț la care se adaugă și taxele vamale și TVA-ul, costurile de transport, ambalare, depozitare și manipulare.
Noutăți în domeniu
Dacă pigmenții tradiționali au o singură reflexiee, pigmenții “Cameleon” cu 5 reflexii sunt noua revelație în domeniu, rezultat al cercetărilor și tehnologiei avansate.
Culori desprinse din imaginație – Pigmenții AMA
Deși există de mulți ani pe piață, pigmenții au fost redescoperiți abia în ultimii 3-4 ani, odată cu schimbarea trend-ului de la texturile mate la cele sidefate. Brandul AMA Pigments a apărut ca urmare a nevoii de diversitate, în condițiile în care pe piața din România gama de culori era foarte restrânsă.
Deși pigmenții AMA există pe piață încă din anul 2012, ei au fost lansați oficial abia anul trecut. Motivul? Asigurarea sănătății și calității! Pentru a se ajunge la formula de astăzi, pigmenții AMA au fost testați de către profesioniști timp de mai bine de 5 ani.
Pornind cu 200 de nuanțe de bază, am ajuns astăzi la 673 de nuanțe, gata să întâmpine imaginația oricărui make-up artist profesionist sau amator, care știe că în limbajul culorilor nu există limite!