Aerograful sau airbrush-ul este un dispozitiv folosit atât în beauty cât și în pictura industrială, care utilizează presiunea aerului pentru a pulveriza vopsea pe o suprafață aleasă.
Aerograful pentru unghii folosește în linii mari aceleași principii ca celelalte tipuri de aerograf. Cu ajutorul lui, vei reuși să realizezi modele complicate pe unghii, într-un timp mult mai scurt și cu o precizie mult mai mare. Pentru un rezultat optim, trebuie să ții însă cont de câteva recomandări.
Care este distanța față de unghii la care trebuie ținut aerograful?
Cu cât ții aerograful mai departe de unghii, cu atât puterea acestuia de acoperire va fi mai mică, și bineînțeles, cu cât ții acest dispozitiv mai aproape de unghii, cu atât concentrația de produs pulverizat va fi mai mare. Cu toate acestea, nu este indicat să se țină dispozitivul prea aproape de unghii, întrucât materialul folosit nu va adera suficient de bine. Prin urmare, distanța față de unghii trebuie să fie echilibrată. Vei reuși să determini această distanță cu un pic de practică, pe care o poți începe chiar și pe o coală de hârtie sau pe unghii false ieftine din plastic.
Cum pulverizăm?
Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să ții cont de tehnica aer-vopsea, vopsea – aer.
Ce înseamnă asta? În momentul începerii procedurii, când te apropii de unghii cu vârful aerografului, pulverizează mai întâi aer, și abia apoi vopsea, iar când vrei să închei procedura, fa-o pulverizând aer cât vârful acului este încă deasupra unghiei. În felul acesta vei evita pătarea și vei obține modele impecabile.
Ce tipuri de modele poți realiza?
Aerograful excelează în realizarea de nuanțe subtile și tranziții de la o culoare la alta și permite realizarea unei multitudini de modele și stiluri, iar pe măsură ce capeți experiență, vei putea improviza și vei putea să îți creezi propriul stil de lucru cu acest dispozitiv.
Cele mai populare modele realizate cu airbrush-ul sunt cele de tip „ombre”, degradeurile, sau desenele realizate cu ajutorul șabloanelor. Poți de asemenea să încerci stratificarea culorilor și a șabloanelor, sau să foloseșți airbrush-ul pentru a crea un fond pentru pictura pe unghii cu alte tipuri de vopsea (oje).
Pregătirea unghiilor pentru procedură
Înainte de a începe vopsirea unghiilor, dă-le forma dorită de clientă, umple orice denivelare, curăță și degresează suprafața unghiilor, după care aplică stratul de bază. Cuticulele se pot acoperi cu bandă protectoare, pentru a împiedica eventualele pete, și din același motiv, este indicat ca și tehnicianul să folosească mănuși.
În functie de rezultatul dorit, airbrush-ul se poate folosi imediat după aplicarea stratului de bază, sau pe deasupra unei oje. Înainte de fiecare aplicare, încearcă vopseaua pe un șervețel, pentru a verifica culoarea și consistența.
Tipurile de vopsea folosite pentru aerograf
Deși vei picta pe unghii, aerograful nu folosește ojă, ci vopsea specială de tip acrilic, care va fi fixată pe unghii cu ajutorul unui „top coat”. Unele tipuri de vopsele trebuie diluate cu apă. Pentru ca duza să nu se înfunde, este important ca vopseaua să aibă densitatea potrivită, (de obicei, aproapiată de consistența laptelui). Ai grijă ca vopseaua să fie omogenă, fără particule, și agită flaconul înainte de a pune vopseaua în aerograf.
Urmează întocmai instrucțiunile aparatului și vopselei folosite, pentru că fiecare brand are particularitățile sale.
Curățarea
Pentru a-ți menține aerograful în cea mai bună stare de funcționare, curățarea joacă un rol important. Nu este nevoie să îl cureți după fiecare utilizare, însă este imperativ ca acesta să fie curățat la sfarasitul zilei, pentru a împiedica vopseaua folosită să se depună și să se usuce în interior.
Alege produsul de curățare în funcție de tipul de vopsea utilizat.
Folosirea aerografului poate fi o investiție importantă pentru salonul tău, care cu siguranță îți va aduce profit într-un timp foarte scurt și te va ajuta să oferi servicii diverse și de calitate.