Unghiile – ne place să le îngrijim și să le pictăm în cele mai la modă culori și stiluri, dar din păcate, uneori sănătatea lor lasă de dorit. Cum recunoști semnele afecțiunilor unghiilor, ce opțiuni de tratament ai și cum poți îmbunătății cosmetic inestetismele apărute?

În acest articol îți prezint 10 dintre cele mai des întâlnite probleme ale unghiiilor, cauzele acestora și metodele de tratament.

Unghiile de culoare verzuie

Să te trezești că unghiile tale au o tentă albăstrui-verzuie este destul de șocant pentru oricine, și mai ales pentru o femeie preocupată de imaginea sa! Daca nu sunt rezultatul unei lovituri, unghiile de această culoare indică probleme medicale serioase, care nu trebuie ignorate, precum diverse infecții fungice sau bacteriene. Este imperios necesar să consulți un medic care să poată stabili cauza exacta.

Din păcate, pentru acest gen de problemă, nu se recomandă de obicei aplicarea ojei sau tratamentelor estetice, fără acordul medicului, În caz contrat, afecțiunea se poate agrava, îmsă, pe lângă tratamentul medicamentos, poți ajuta vindecarea prin  băi locale cu ulei de tea tree, iar pentru albire, poți încerca aplicațiile cu peroxid de hidrogen și comprimate de aspirină dizolvate..

Unghiile și problemele lor cele mai frecvente. Diagnostic, cauze și tratament 1

Unghiile fragile

Te străduiești fără sorți de izbândă să îți lasi unghiile să crească? Visezi la unghii lungi si frumoase natural, dar, în schimb, ele ți se rup ușor, sunt fragile, subțiri și de obicei, nu reușești să le lași să crească mai mult de un centimetru? Care sunt cauzele acestei fragilitati? Traumatismele locale, utilizarea excesivă a lămpilor UV sau LED, contactul frecvent cu apa și cu unii detergenți, contactul cu substanțe chimice, deficitul de vitamine și minerale, probleme generale de sănătate – stres, anemie, diabet, boli gastro-intestinale sunt printre cele mai frecvente cauze ale fragilității unghiilor.

Tratamente recomandate:  Băile cu ulei cald și sare, masajul, terapia cu parafină. Se recomandă folosirea unui tratament special înainte de aplicarea ojei, care va întări și proteja unghia. Fisurile pot fi reparate cu benzi din mătase sau fibră de sticlă.

Și acasă poți încerca băile zilnice (de maxim 10 minute) cu ulei cald și sare și folosirea mănușilor de protecție atunci când iei contact cu apa, detergenții sau substanțele chimice.

Pe lângă tratamentele locale este foarte important să ai grija de organismul tău, oferindu-i o dietă bogată în vitamine și minerale și un stil de viață sănătos.

Unghiile și problemele lor cele mai frecvente. Diagnostic, cauze și tratament 2

Onicofagia

Onicofagia sau obiceiul compulsiv de a-ți roade unghiile, poate părea din exterior o problemă ușor de tratat. Din păcate, nu este deloc așa. Corelată cu stresul, onicofagia este dificil de stopat fără ajutor din exterior. O variantă este tratamentul local, realizat în saloanele de specialitate. Aplicarea lacului amar și întărirea unghiilor cu un material mai dur, care nu poate fi ros, sunt câteva soluții cu rată mare de reușită.

De reținut însă că tratamentele locale sunt doar soluții temporare – pentru eliminarea definitivă a onicofagiei, este recomandat să identifici cauza emoțională a problemei tale. Reducerea stresului și concentrarea atenției către alte activități pot contribui semnificativ la inlăturarea acestui obicei. Dacă totuși te simți compleșit/ă și nu reusești să rezolvi problema pe cont propriu, poți apela la ajutorul din  exterior. Onicofagia afectează peste 20% din populția adultă, de aceea este important să conștientizezi că te confrunți cu o problema reală și să nu te jenezi să apelezi chiar la ajutorul unui psihoterapeut.

Probleme cauzate de îngrijirea necorespunzătoare

O altă problemă a unghiilor este cauzată de îndepărtarea necorespunzaătoare a ojei sau a materialelor de construcție specifice. Unghiile devin fragile, lipsite de strălucire și cu tendință spre exfoliere.

Tratamentul acestei probleme se realizează într-un salon, prin nivelarea și acoperirea fisurilor cu materiale precum: baza de cauciuc, biogelul sau acrilul. De asemenea, este de preferat să apelezi numai la profesioniștii recomandați și avizați, care vor utiliza tehnicile potrivite de îndepărtare a ojei sau materialelor de construcție a unghiilor.

Tratamentul unghiilor deteriorate acasă se realizează cu uleiuri de regenerare pe care le poți găsi în magazinele de specialitate. Pentru un plus de hidratare, poți folosi uleiul de măsline sau uleiul de cocos, pe care să il masezi timp de câteva minute pe toată suprafața unghiilor afectate.

Unghiile și problemele lor cele mai frecvente. Diagnostic, cauze și tratament 3

Unghiile îngălbenite

Cauzele cele mai frecvente ale îngălbenirii unghiilor sunt folosirea ojei de proastă calitate și fumatul. Dacă nu folosesti oja și nu fumezi, atunci cauza ar putea fi medicală: infecția fungică, boli tiroidiene și ale ficatului, lipsa fierului și zincului.

Pentru un tratament eficient al acestei probleme este necesar să indentifici cauza exactă, de aceea este recomandat consultul unui medic. Din punct de vedere estetic, unghiile îngălbenite pot fi acoperite în salon cu o bază de tip camuflaj, care va ascunde cu ușurință culoarea nedorită.

Tratamentele pe care le poți încerca acasă sunt băile locale cu sare sau peroxidul de hidrogen, care ajută la recăpătarea culorii sănătoase a unghiilor.

Leuconichia

Petele și dungile albe de pe unghii –  în copilarie ni le număram, creând diverse jocuri în jurul lor, mai târziu am aflat ca ar cauzate de lipsa de calciu. Dar le – dar petele albe de pe unghii, cunoscute în limbaj medical drept leuconichia, sunt o afecțiune puțin mai complexă. Într-adevăr, pot apărea ca rmare a insuficienței unor vitamine și minerale, printre care și calciul, dar cauzele nu se opresc aici – predispoziția genetică, utilizarea produselor de proastă calitate, bolile cardio-vasculare, lipsa vitaminelor și mineralelor, psoriazisul, stresul. Se recomandă consultul unui medic și urmarea unui tratament corespunzător.

Din punct de vedere estetic, aspectul deranjant al leuconichiei poate fi corectat prin folosirea ojei, bazelor pentru unghii, bio-gelului sau gelurilor de tip camuflaj.

Unghiile care se exfoliază ușor

Cauzele unghiilor care se exfoliază ușor pot fi predispoziție genetică, traume locale, psoriazisul, lipsa unor vitamine și minerale, contactul frecvent cu apa.

O metodă de tratament, folosită în saloanele de specialitate este sistemul IBX, care tratează traumele grave, întărește, hrănește și ajută la regenerarea unghiilor.

Pentru a preveni sau trata acestă problemă, evită contactul frecvent cu apa și cu detergenții și poartă mereu mănuși de protecție în timpul treburilor casnice. Aplică uleiuri speciale și tratamente pentru unghiile cu tendință de exfoliere, masează-ți unghiile cu ulei de măsline sau ulei de cocos, nu folosi ojă și acetonă de proastă calitate

Și nu uita de alimentație! O dietă cât mai echilibrată, bogată în vitamine și minerale, precum și un stil de viață sănătos, eliminarea fumatului și plimbările în aer liber și soare, aduc o contribuție importantă sănătății unghiilor tale.

Desprinderea unghiilor

Desprinderea unghiilor sau onicoliza este o boală cauzată de factori mecanici sau de anumite boli. Printre cei mai comuni factori declanșatori ai acestei afecțiuni, amintim: diabetul, lupusul, pellagra, psoriazisul, dermatita, traumele mecanice – de exemplu, încălțămintea aleasă necorespunzător, infecțiile fungice și bacteriene, deficitul de vitamine și minerale.

Tratarea estetică a acestei probleme se poate realiza la salon, și constă într-un peeling urmat de reconstrucția părților afectate, cu un material artificial. Atenție! Se recomandă consultul unui medic! Dacă cauzele desprinderii unghiilor sunt infecțiile cu ciuperci sau infecțiile bacteriene, acoperirea acestora în salon, cu material artificiale, poate agrava situația!

Denivelările unghiilor

Cauze: psoriazisul, infecțiile fungice, distrofia, expunerea la substanțe chimice, îndepărtarea necorespunzătoare a ojei sau a materialelor de construcție a unghiilor.

Se recomandă consultul unui medic de specialitate, care poate să îți indice un tratament potrivit.

La fel ca și în cazul unghiilor îngălbenite, problema se poate trata din punct de vedere estetic într-un salon, unde ți se pot efectua tratamente de acoperire și nivelare, pe bază de cauciuc, bio-gel sau acril.

Recomandări pentru acasă: băile cu ulei cald, aplicațiile cu iod și purtarea mănușilor în treburile casnice.

Unghiile fisurate

O problemă destul de des întâlnită, mai ales în cazul unghiilor lungi, cauzată în general de mici traumatisme mecanice sau expunerea la unii detergenți și substanțe chimice.

Dacă vrei să te bucuri de unghii lungi și în același timp, ești o persoană activă, apelează cu încredere la tratamentele pentru întărirea ungiilor, care pot fi realizate în salon sau acasă. Dacă ți s-a rupt deja o unghie, și nu te înduri să ți le tai pe toate, poți apela la fel de bine la ajutorul unui manichiurist, care îți poate reconstrui unghia fisurată, cu ajutorul unui material artificial.

Pont: Dacă vrei să ai unghii lungi și rezistente, fii atentă la aportul de vitamine și mai ales, minerale.

Problemele unghiilor ne pot afecta echilibrul zilnic și încrederea în sine. In plus, ele  fi un semnal de  alarmă pentru afecțiuni generale ale organismului. Tu ai  întâmpinat vreuna din aceste probleme?

Unghiile și problemele lor cele mai frecvente. Diagnostic, cauze și tratament 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont