Trebuie să recunosc, sunt fascinat și uimit de felul naiv în care tindem să credem orice lucru “benefic” care ni se vinde. Cu toate că nu suntem primitivi, ne dorim atât de mult o “pastilă minune”, care să ne încetinească îmbătrânirea, să ne spele obiceiurile zilnice nesănătoase sau să ne ferească rapid de boli. Suntem prinși în propria capcană a dorinței care șterge orice lipsă de logică medicală din spatele produselor de pe raft. Acest lucru este valabil și pentru creme și cosmetice. Sute de produse fără un raționament științific care să le susțină, ne promit să ne întinerească tenul, să ne scape de riduri, să ne tonifieze pielea ș.a.m.d.
Iată câteva mituri medicale despre îngrijirea pielii. Desființarea lor este primul pas pe drumul către o piele mai sănătoasă.
1. CREMELE CARE ÎNTINERESC
Cremele care întineresc: sunt cu zecile, la prețuri care variază mult. Singurul lucru comun pe care aceste creme le au este retinolul, dovedit benefic în studii. Adesea vândute sub numele de “Tretinoin”, aceste creme sau picături pătrund în piele și accelerează regenerarea celulară de la acest nivel. Studiile au arătat că sunt destul de eficiente în tratarea acneei, pentru reducerea liniilor fine și a ridurilor, și la inversarea efectelor nocive ale radiațiilor solare. Nimic altceva. La polul opus, principalii promotori ai îmbătrânirii pielii sunt fumatul și expunerea la radiațîi solare. Sistarea celor două îi va face pielii tale mult mai mult bine decât orice crema, oricât de medicală ar fi aceea.
2. CIOCOLATA, LAPTELE ȘI MÂNCĂRURILE ULEIOASE DUC LA O PIELE MAI GRASĂ ȘI LA APARIȚIA COȘURILOR?
Există dovezi anecdotice cum că anumite mâncăruri duc la apariția coșurilor. Coșurile au multe cauze, care încep de la o structură specifică a pielii care predispune la apariția lor, o hipersecreție de sebum ( care are, din nou, multiple cauze), dezechilibre hormonale, igienă locală, etc. Este posibil că unele persoane să aibă reacțîi adverse cauzate de mâncare, care să amplifice o cauză inițială a apariției coșurilor, însă niciun aliment nu poate provoca în mod direct apariția lor!
3. Săpunul antibacterian
Corpul tău este plin de bacterii. Mai exat, 3% din greutatea ta corporală este formată de acest bacterii, care se numesc “microbiom”. Aceste bacterii sunt bune, ele coexistă cu noi și au sute de funcții, multe dintre ele încă necunoscute medicinei. Pielea ta este și ea plină de bacterii “bune” care locuiesc pe tine la fel cum noi oamenii locuim pe acest pământ. Mai exact, peste 500 de bacterii diferite, un prețios sistem de protecție care contribuie la imunitatea noastră. Frumusețea pielii noastre este strâns legată de echilibrul microorganismelor care o populează, care reprezintă prima linie de apărare împotriva amenințărilor externe. Când ecosistemul bacterian este echilibrat și diferențiat, pielea rămâne sănătoasă. O diversificare scăzută în ecosistemul bacterian, cauzată de factori externi și interni, poate reduce reactivitatea și sensibilitatea cutanată și chiar poate provoca patologii ale pielii (dermatite, acnee, rozacee etc.) Una din modalitățile de a reduce această diversitate a microbiomului pielii este, după cum ați ghicit deja, săpunul antibacterian!
Ecosistemul „bacteriilor noastre bune” este însă influențat și de dezechilibrele care sunt legate în special de stilul de viață, anxietate și condițiile de stres.
4. A fost o noapte lungă, „e O.k. să mă culc machiată”.
Nu, nu este ok deloc. Este posibil să fii amețită, baia se învârte cu tine și tot ce vrei este să uiți ce ai făcut în orele precedente. Dar asta nu este o scuză pentru a te culca cu fondul de ten, rimelul și rujul pe față. În timpul somnului, ele se vor amesteca cu toxinele și poluanții adunați pe piele și cu sebumul secretat de sub machiaj, și îți vor înfundă porii. Porii înfundați riscă să se inflameze și să nască noi coșuri. Demachiază-te mereu.
5. Poți sări peste protecția solară (SPF) dacă afară este înnorat?
Acesta este un subiect care merită un articol întreg. Ba chiar o carte. Dar ca să scurtăm povestea și să trecem direct la concluzii, radiațiile rele, alea care grăbesc îmbătrânirea și provoacă cancer, trec prin nori, prin sticlă, prin parbriz, prin umbrela de soare. Crema SPF nu trebuie folosită DOAR la plajă. Specialiștii recomandă folosirea zilnică atunci când avem drum pe-afară. Se aplică ca ultim pas în rutină de îngrijire a pielii, înainte de aplicarea machiajului. Se recomandă SPF 30 sau mai mare. Se aplică cu minim 15 minute înainte de ieșirea din casă, și necesită reaplicare la interval de câteva ore. Și dacă vrei să fii mai catolic decât Papa, aplică o crema/balsam de buze cu SPF și pe buze. Și ele sunt afectate de radiațiile solare.
6. Pielea grasă nu necesită cremă.
Evident, greșit. De multe ori secreția în exces de sebum este un semn al deshidratării pielii. O piele deshidratată de poluare, radiații UV, curățare excesivă, va compensa printr-o secreție exgerată de sebum, ducând la pori înfundați, coșuri, și pielea aia lucioasă care îți orbește prietenii când ieși la soare. Ca să eviți excesul de sebum, obișnuiește-te să îți hidratezi pielea imediat după spălare cu o cremă ușoară, hidratantă.
7.
Oamenii adesea asociază un bronz întunecat cu vibrația unei sănătăți puternice. Însă nu există dovezi că persoanele bronzate sunt mai sănătoase decât oamenii mai palizi. Expunerea la soare are, totuși, un beneficiu pentru sănătate, singurul de altfel: lumina soarelui induce sinteză de vitamina D. Atât.
8.
O cicatrice chirurgicală estetică este semnul pielii sănătoase sau mâna unui chirurg bun. Ambele false. Adevărata abilitate a unui chirurg este demonstrată de ceea ce el sau ea face între incizia pielii și închiderea inciziei. În timp ce chirurgii acordă, în mod obișnuit, mai multă atenție inciziilor de pe față (folosind fire mai subțiri, suturi intradermice, etc ), aspectul unei cicatrici va spune puține despre abilitatea chirurgului.
Dacă vedeți ceva neobișnuit pe pielea dvs. sau aveți îngrijorări cu privire la modul în care vă puteți menține pielea sănătoasă, discutați cu medicul sau dermatologul. Și dacă auziți pe cineva care repetă aceste mituri ale pielii, luați această revista în mână, rulați-o și aruncați cu putere după el! Glumesc!
Sănătate!