În fiecare an, industria cosmetică fabrică peste 120 de miliarde de produse care ajung pe rafturile magazinelor și apoi în casele noastre.

Probabil, fiecare dintre noi folosim anual zeci, dacă nu sute astfel de produse, ale căror ambalaje ajung, de cele mai multe ori, la gunoi. În cazul în care te numeri deja printre cei conștienți de necesitatea reciclării și care trec la acțiune în acest sens, cu siguranță ai aflat că ambalajele produselor cosmetice sunt dificil de reciclat. Complexitatea procesului de reciclare și implicit, costurile ridicate, descurajează investiția în această industrie.
Din fericire, totuși, în ultimii ani, lucrurile au început să se miște, în farmacii și unele supermarketuri apărând containere specializate pentru reciclarea ambalajelor cosmetice. Primul pas a fost făcut, dar mai este cale lungă până la punctul în care această industrie să aibă impactul dorit asupra mediului. Dat fiind gradul ridicat de dificultate al reciclării cosmeticelor este bine să ne informăm și să dăm o mâna de ajutor, pentru a ușura întregul proces și a contribui la un mediu mai curat.

Ce poți face?

În primul rând, ține cont că produsele cosmetice NU se aruncă în aceleași containere cu alte tipuri de ambalaje/materiale

Nu toate cosmeticele se pot recicla, iar dintre cele care pot fi reciclate, probabil nu toate se pot recicla în orașul tău. Prin urmare, află ce produse poți recicla în orașul tău, și fă-ți un obicei în a le duce măcar pe acelea în punctele de colectare.

Caută containerele specializate pentru produse cosmetice, pe care le găsești de obicei în farmacii și unele supermarketuri.

Descurajează producția cosmeticelor cu ambalaje din materiale nereciclabile, prin achiziționarea, pe cât posibil, a produselor cu ambalaje din materiale reciclabile. Brand-uri precum Lush, Garnier, L’Occitane , Aveda, Plantioxidants, Love Beauty Planet, Ringana sunt doar câteva dintre cele care se preocupă de acest aspect.

Fă cunoștință cu Mobius, simbolul universal al reciclarii, care apare în general pe ambalajele produselor reciclabile, sau pe cele ale produselor făcute din materiale reciclate. Totuși, simbolul Mobius nu reprezintă întotdeauna o garanție, întrucât  este posibil să îl întalnești și pe produse care nu fac parte din niciuna dintre cele două categorii menționate, dar care aparțin unui brand care a donat pentru industria reciclării. În plus există și brand-uri eco-friendly care nu folosesc acest simbol.

Caută produsele care au programe de reciclare a ambalajelor propriului brand și care, de multe ori, oferă cadouri și reduceri în schimbul unui anumit număr de ambalaje returnat, cum ar fi MAC Cosmetics, cu programul Back to MAC, care oferă cadou un fard de pleoape, Plantoxidants, cu programul “mail back”, care oferă reducere 10% la următoarea achiziție a produselor brand-ului.

Urmărește campaniile de reciclare din orașul tău, care îți oferă nu numai posibilitatea de a ajuta mediul, dar vin și cu diverse premii și suprprize.

Dacă locuieșți peste hotare, s-ar putea să ai acces la și mai multe campanii și programe de reciclare, gândite special pentru a ușura efortul fiecărui consumator. Un astfel de program a fost lansat de TerraCycle în parteneriat cu Garnier. Disponibil în State și în alte 20 de țări, (sperăm în curând și la noi) programul este accesibil prin intermediul internetului și oferă posibilitatea expedierii gratuite a deșeurilor dificil de reciclat.

Frumusețe eco-friendly 1

Alte reguli de reciclare:

Spală ambalajele înainte de a le duce la centrele de colectare; vei ușura astfel munca celor care sortează manual mii de astfel de sticluțe și borcănele și vei îmbunătăți calitatea materialului obținut prin reciclare.

Ce nu se poate recicla, trebuie să ajungă la gunoi.

Spray-urile și ambalajele din aluminiu sunt materiale reciclabile, dar interesează-te dacă punctul de colectare acceptă produse cu aerosoli.

Cu pași mici, realizăm lucruri mari

În era vitezei și a stresului este, într-adevăr, mult mai comod să arunci ambalajele direct la gunoi, mai ales când uneori este vorba de ceva foarte mic, precum o cutiuță de cremă sau un fard. Totuși trebuie să realizăm că încă un million de persoane ar putea gândi la fel, și astfel vom avea un million de cutiuțe de cremă sau de fard nereciclate. Amintește-ți mereu că și gestul tău contează!

Frumusețe eco-friendly 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont