Colagenul în produsele cosmetice 1
– Medic Specialist, Chirurg

Colagenul este infrastructura pielii, el îi conferă fermitate și formă. Etimologia sa provine de la cuvântul grecesc „kolla” (lipici) și cuvântul francez, „gene” (a produce). Acest lucru este complet adecvat, deoarece colagenul este cea mai răspândită proteină găsită în corpul uman și este, de fapt, schela care ține corpul nostru legat. Colagenul formează o rețea de fibre si în pielea ta, acționând ca un cadru.

Când suntem tineri, colagenul este ceea ce face ca pielea noastră să pară plină, netedă și fără riduri. Tot el ne amortizează articulațiile, ajută digestia, construiește mușchi și arde grăsime. Colagenul contribuie semnificativ la toate calitățile de marcă ale tinereții, sporește vitalitatea și ne conferă sănătate și strălucire. La pielea tânără, cadrul de colagen este intact, iar pielea rămâne hidratată și elastică.

Colagenul și înaintarea în vârstă

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea pielii de a produce colagen se diminuează, ca urmare a metabolismului celular încetinit, a fumatului și a expunerii la soare.  În timp, structura de sprijin slăbește, iar pielea își pierde elasticitatea. Pielea începe să-și piardă tonusul pe măsură ce suportul de colagen se uzează.

Dupa ce am aflat și studiat ce avem sub piele, am început să fabricăm creme cu aceeași compoziție de colagen, urmând o logică foarte simplă: dacă punem pe piele substanța din care este  alcătuită, ar trebui să o ajutăm să se refacă. Nu? Din pacate, nu. Imaginează-ți  că ai o casă din cărămidă, care începe să se învechească. Imaginează-ți  că pentru a o repara, cumperi niște cărămizi și începi să arunci cu căramizile în casă, arunci cu ele în pereți sau ții o cărămidă aplicată de perete pentru o oră. Nu vei avea niciun rezultat, looogic! Același lucru se întâmplă și cu cremele cu colagen aplicate direct pe piele. Ele pur și simplu nu se absorb.

Molecula de colagen este prea mare pentru a pătrunde în piele și chiar dacă ar putea, aplicarea sau introducerea de colagen sub piele nu ar produce mai mult colagen. Cremele  cu colagen pot fi buni hidratanți, dar pentru a obține mai mult colagen, pielea trebuie să îl producă singură.

Colagenul în produsele cosmetice 2

Prin urmare, mai folosim creme cu colagen? Din fericire, cremele tradiționale cu colagen nu sunt în totalitate inutile, deoarece colagenul poate reține umiditatea, producând astfel o hidratare decentă și oferindu-ți un aspect mai „fresh”. Totul este să nu te aștepți ca aceste creme să  îți întinerească pielea.

Colagenul în produsele cosmetice 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont