Igiena și îngrijirea scalpului și părului ar trebui adaptate la eventualele probleme cotidiene (scalp uscat, gras, iritat) sau la problemele provocate de o situație temporară (stres, oboseală, perioadă post-sarcină), probleme hormonale, agresiuni externe fizice (profesii în care se poartă cască), chimice (poluare, vopsire, uscare cu aer prea cald, cosmetice agresive). Scalpul trebuie menținut curat prin spălarea în mod regulat, pentru a evita încărcarea porilor. În medie, un scalp normal trebuie spălat de 2-3 ori pe săptămână.
Persoanele expuse la poluare majoră, angrenate în meserii care implică purtarea de cască sau care practică sport intensiv, necesită spălarea zilnică cu un șampon non-detergent, care respectă și protejează filmul hidro-lipidic al scalpului.
Probleme ale scalpului și soluțiile lor
Scalpul iritat se manifestă prin senzația de mâncărime (prurit), discomfort, eventual roșeață. Printre factorii declanșatori ai acestei probleme se pot număra căldura, frigul, poluarea, aerul uscat sau umed, șampoanele agresive . Pruritul de la nivelul scalpului este un simptom. Ca prim pas, se recomandă schimbarea șamponului, dar dacă acest lucru nu este suficient, adresați-vă medicului dermatolog. În cazul scalpului sensibil, trebuie evitată vopsirea părului.
Scalpul gras este în principal cauzat de creșterea secreției de sebum a glandelor sebacee, care este influențată de sezon precum și de dificultățile vieții cotidiene. Această problemă poate fi ameliorată cu ajutorul produselor specializate, însă nu trebuie exagerat. Spălarea prea frecventă cu șampoane agresive poate provoca hiperseboree de reacție.
În cazul scalpului uscat, vorbim de o scădere a cantității de sebum, care poate fi generală, manifestându-se pe arii extinse ale corpului, sau poate fi dobândită pe seama agresiunilor locale de tip fizic. Acest lucru va fi vizibil la nivelul firelor de păr, care își pierd din proprietăți și devin uscate, fragile, aspre și sensibile la electricitatea statică. Trebuie evitate produsele care conțin alcool, deoarece acestea usucă mai tare.
Afecțiuni dermatologice ale scalpului
Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice ale scalpului este dermatita seboreică, caracterizată prin mătreață uscată sau grasă, eczeme roșii și scuame. Această afecțiune este de regulă agravată de modificări ale umidității, schimbări meteorologice, sezon, traumatisme (scărpinat), stres emoțional. Tratamentul este recomandat de medicul dermatolog după o consultație prealabilă si include de obicei șampoane medicinale care conțin piriton, zinc, disulfură de seleniu, ketoconazol, ciclopiroxolamină, acid salicilic.
Pe scalp, ca și pe restul corpului, pot să apară nevi sau alunițe. Acestea sunt tumorete cutanate benigne, care diferă ca dimensiune, formă și culoare. Chiar dacă majoritatea nevilor nu sunt periculoși, se recomandă un consult dermatologic. Cu ajutorul dermatoscopiei se poate stabili dacă aceștia au potențial periculos, recomandându-se în același timp un plan de supraveghere.
Expunerea la ultraviolete poate avea efecte negative asupra scalpului și părului. Pe lângă faptul că poate afecta evoluția nevilor, soarele degradează și firul de par. Pentru evitarea problemelor, se recomandă purtarea pălăriilor, eșarfelor, etc, care să acopere părul și capul, iar înainte de expunerea la soare se pot pulveriza pe păr spray-uri speciale cu filtru UV( factor de protecție minim 10).