amalia avram
– Professional Make-up Artist

Învățăm de obicei în școala de makeup despre perechile de culori complementare. Conform Cercului Cromatic, oricare două culori aflate în perfectă opoziție pe cerc, formează o pereche de culori complementare.

Asta înseamnă că aceste culori se potențează și se estompează reciproc.  Adică, atunci când le alăturăm, ambele primesc o energie aparte, sunt mai vibrante și ies mai mult în evidență, iar când le suprapunem, se neutralizează una pe cealaltă.  Ar fi greșit să spunem că avem doar 3 perechi de culori complementare (roșu-verde, albastru-oranj și galben-violet) pentru că în realitate și culorile din rândul 3, terțiarele, pot forma perechi complementare. Și chiar dacă în teorie sună foarte complicat, cel mai bine ar fi să vedem cum traducem asta în limbajul make-up-ului.

Vom lua drept exemplu perechea de culori complementare roșu+verde și am putea înțelege că dacă realizăm un machiaj cu roșu și verde, el va fi un succes total, pentru că aceste culori sunt complementare și funcționează minunat împreună.

Și totuși…

Culorile complementare 1

ROȘU și VERDE

Pe pleoape în același machiaj – chiar dacă această combinație poate părea corectă, în practică, rezultatul nu va fi deloc cel așteptat. Am putea să le facem touși să funcționeze dacă foloism nuanțe maro-roșcate pe zonele de trecere și un accent de culoare, un pigment verde intens pe centrul pleoapelor. Ca în exemplul de aici.

Culorile complementare 2

VERDE

Verde pe pleoape și buze roșii. Nici această alegere nu este una mai fericită, din contră, rezultatul este de cele mai multe ori strident.

Verde pe pleoapa superioară, roșu pe pleoapa inferioară. Ca o regulă de bază, roșul pe pleoapa inferioară, dă senzația de ochi iritați, obosiți, inflamați. După părerea mea, chiar dacă vedem machiaje drăguțe pe Pinterest cu roșu pe linia genelor de jos, trebuie să știi că pe clientele reale nu arată deloc spectaculos, din contră.

Culorile complementare 3

Și atunci, dacă există atâtea moduri de “așa NU”, cum ar trebui totuși să folosim perechea roșu-verde în avantajul nostru?

VERDELE

estompează roșeața. Această pereche de culori este foarte importantă atunci când realizăm corecții de culoare la nivelul pielii. Cum spuneam, dacă suprapunem un corector VERDE peste o problemă de culoare ROȘIE (coșuri, cuperoză), vom neutraliza problema respectivă. De reținut că problemele de culoare ROȘIE nu sunt niciodată roșu-intens și atunci și corectorul trebuie ales într-o nuanță de VERDE deschis, pastel. Dacă îți dorești să treci la următorul nivel în cariera ta de make-up artist, cu siguranță ai nevoie să înțelegi TEORIA CULORILOR și să o folosești în avantajul tău. Cartea mea CHROMA – Sistemul de organizare al culorilor în MAKEUP, îți dezvăluie într-un mod foarte ușor de înțeles, toate secretele culorilor!

Culorile complementare 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont