Toţi vrem coafuri și tunsori la modă, însă nimeni nu vorbeşte despre istoria acestora. Cum îşi îngrijeau strămoşii noştri părul şi cum îl purtau?
Fiecare epocă a adus ceva nou în dezvoltarea coafurii, însă a fost întotdeauna direct dependentă de starea generală a economiei și culturii popoarelor. Cu cât cultura oamenilor era mai ridicată, gustul și nevoile acestora erau mai diverse, cu atât nivelul de coafură era mai ridicat.
Egiptul Antic
Hieroglifele de pe pereţii piramidelor unde erau aşezate sarcofagele faraonilor ne demonstrează că încă de atunci faraonii îşi vopseau părul, în mare parte maro şi negru, însă în unele reprezentări apar personaje cu părul albastru sau portocaliu. Egiptenii purtau peruci, acestea fiind realizate din păr natural, din fire de lână sau frânghii, care erau împletite cu beţişoare din lemn şi umezite cu noroi lichid care ulterior se spăla. Perucile, de cele mai multe ori, erau decorate cu pietre şi perle.
Grecia Antică
Femeile purtau părul lung, frecvent ondulat şi îl vopseau şaten închis sau deschis. Femeile din Grecia antică, mai ales cele care aveau un statut social superior, purtau părul prins într-o coadă, își decorau podoaba capilară cu panglici înguste şi cu o plasă din aur asemănătoare unei diademe.
Roma Antică
Femeile adorau coafurile înalte, din păr lung împletit. Aici au fost primele referinţe legate de coafurile înalte care erau realizate pe baza unor cadre de susţinere a părului, buclele fiind aşezate pe cadru şi fixate cu sârmă. Oamenii înstăriţi îşi vopseau părul în culori strălucitoare folosind ierburi, cenuşă sau henna.
Epoca Rococo
Perioada în care Franţa a stabilit moda. Femeile îşi purtau părul ridicat, de cele mai multe ori purtau peruci înalte decorate cu pene, mărgele, fructe, sticle sau panglici. Cu cât părul era mai bogat în decorațiiuni, cu atât ei erau mai bogaţi. Femeile purtau părul în nuanţe de blond auriu sau blond cenuşiu, apelând pentru colorarea acestuia la substanţe pe bază de mercur şi plumb.
Revoluția franceză
Revoluția a pus capăt stilului rococo, coafurile fiind mult simplificate, iar până la începutul secolului al XIX-lea stilul Empire a predominat în moda europeană. Acest stil era caracterizat astfel: părul era separat printr-o cărare dreaptă, buclele erau așezate pe părțile laterale ale capului sau erau adunate într-un mănunchi vârful capului. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, minimalismul era preferat în modă, coafura a luat forme mai concise.
Secolul XX
La începutul secolului XX coafurile au devenit din ce în ce mai funcţionale şi mai simple, astfel, în 1908 apare termenul de “permanent”, procedură care există şi în timpurile noastre.
Primul Război Mondial
Războiul a venit cu schimbări majore asupra coafurilor din cauza necesităţii, astfel femeile îşi tundeau părul scurt.
Anii ’30
Datorită cinematografiei, moda coafurilor a luat diferite forme, actrițele având un rol decisiv în trasarea trendurilor. Greta Garbo a devenit o reală sursă de inspirație pentru publicul larg în materie de coafuri. Cele mai populare tunsori au fost: garcon, pătrat, koif bubuit (părul scurt cu bucle mici), foxtrot, tango și polka. Cu toate acestea, părul lung era încă la modă, acesta se purta pieptănat cu cărare şi prins într-un coc.
Anii ’40-’50
Toate femeile îşi coafau părul cu bucle şi breton. După anii ‘50 au apărut plase de păr elegante, iar cozile erau făcute doar la salon.
Anii ’60
La modă era coafura clopot și tunsoarea Gavroche. Coafura era foarte ciufulită, bretonul era împărțit în două părți, iar părul era tapat. Popularitatea absolută a fost câștigată de coafura ponytail care a coborât de pe ecranul filmului în mijlocul publicului datorită lui Brigitte Bardot.
Anii ‘70
Perucile au revenit la modă.
Anii ‘80
Frâu liber imaginaţiei, astfel, hairstiliștii și-au direcționat creativitatea către coafuri îndrăzneţe, culori diverse, breton asimetric. În această perioadă, accesoriile de păr au revenit la modă.
Anii ‘90
O mare diversitate a apărut atât în tunsori, cât și în styling. Deși cea mai obișnuită a fost tunsoarea simplă “bob”, au apărut numeroase variații ale acestea: pătrat clasic, unghi, gradat, oval, pe diferite lungimi ale părului. Filmul și televiziunea încă jucau un rol deosebit de important în formarea opiniei publice în materie de coafuri și tunsori întrucât majoritatea își dorea să arate ca starurile lor preferate.
Anii 2000
După anii 2000 doamnele au devenit mai exigente în privinţa coafurilor, astfel simplitatea şi eleganţa a dominat următorii ani.
Prezent
În prezent se poartă wet look, messy hair, buclele lejere, coafurile retro cu o notă modernă, in mare orice iți stă bine și îți definește personalitatea.