Talcul din compoziția cosmeticelor este de fapt un mineral, care măcinat se transformă în pulbere, aparținând clasei silicaților.  Acesta este utilizat pe scară largă în industrie, iar în domeniul cosmetic este utilizat în pudre, farduri de ochi, creme de protecție solară și produse de îngrijire.

Care sunt propritățile pudrei de talc?

 • are proprietăți antiinflamatorii, calmează și catifelează pielea, prevenind iritarea;
 • absoarbe excesul de umiditate și grăsimi;
 • neutralizează mirosul neplăcut;
 • datorită aderenței ridicate la suprafața pielii, îmbunătățește durabilitatea produselor;
 • previne oxidarea produselor;
 • pudra de talc este hidrofobă, de aceea face ca produsele cosmetice să fie waterproof.

În ce produse cosmetice se întâlnește talcul:

 • Pudră – este folosit în compoziția pudrei pentru efect matifiant. În acest caz este amestecat de regulă doar cu pigmenți, astfel cantitatea de talc din pudră este ridicată;
 • Iluminator sau bronzer – În aceste produse, talcul acționează ca umplutură și acționează ca un ingredient texturizant.
 • Farduri – În cazul fardurilor , joacă rolul de diluant al produselor, astfel cantitatea este foarte mică.
 • Produse cremoase precum : ruj, rimel, ceme sau fond de ten. Aici joacă rolul de conservant și este folosit într-o cantitate foarte mică, ajutând produsele cremoase să își păstreze durabilitatea mai mult timp.

Pudra de talc în produsele cosmetice 1

Zvonurile despre efectele nocive ale pudrei de talc asupra organismului au inundat internetul, dând naștere la multe temeri și concepții greșite, însă nu există studii clare care să ateste faptul că aceasta este nocivă. Astfel producătorii nu ascund în eticheta produselor faptul că acestea conțin pudră de talc.

Multe femei consideră că pudra de talc înfundă porii și provoacă iritații, însă dacă o folosiți corect, nu aveți de ce să vă temeți:

 • Curățați mereu tenul înaintea aplicării machiajului;
 • Fixați ușor produsul cremos cu pudră și nu exagerați în aplicare;
 • Demachiați tenul în fiecare seară.

Într-avevăr persoanele care au un ten gras și ten acneic, ar trebui să folosească produse fără pudră de talc în compoziție. Deoarece are o textură uleioasă, tenului cu probleme este posibil să îi dăuneze și să agraveze problemele deja existente. În acest caz puteți înlocui produsele cosmetice care conțin talc cu altele care nu au acest ingredient în compoziția lor.

În ciuda faptului că talcul este în esență un mineral, înlocuitorii talcului din compoziția produselor cosmetice, nu sunt considerate minerale. Denumirele înlocuitorilor pot fi : mika, mica, oxid de zinc, oxid de fier, dioxid de titan,  acestea fiind principalele ingrediente ale produselor cosmetice minerale.  Particulele acestor minerale se întind pe piele ca niște „solzi”, suprapunându-se una peste cealaltă, neintrând în pori și eliminând riscul de înfundare a acestora.

Dacă aveți tenul normal, atunci pudra de talc nu prezintă niciun risc pentru voi, așadar puteți folosi orice produs cosmetic fără teamă, însă trebuie să aveți grijă în continuare la demachierea tenului.

Sursa poze: Pinterest

Pudra de talc în produsele cosmetice 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont