Structura firului de păr 1
– Hair Stylist

O coafură îngrijită spune multe despre noi, iar pentru a vă menține părul sănătos, este foarte important să cunoaștem structura firului de păr, astfel încât să știm cum putem îngriji părul.

Foliculul de păr

Firele de păr de pe scalp se formează în foliculul de păr. Foliculul pilos este situat în ambele straturi ale pielii – epiderma și dermul, mai exact, de la stratul superior al dermei până la stratul interior al epidermei, baza foliculului fiind papila părului.

Urmează zona de keratinizare – aici se întâlnește keratina, cea care ajută la întărirea firului de păr.

Papila – este o formațiune la baza foliculului de păr care constă în principal din țesut conjunctiv și o rețea de vase de sânge care furnizează nutrienți bulbului.

Derma – este alcătuită din trei straturi diferite și anume:

  • Stratul exterior, subțire de țesut conjunctiv, include vase de sânge și terminații nervoase.
  • Stratul mediu, dens este format din celule fusiforme.
  • Stratul interior este compus din celule plate, oglindite

Structura firului de păr 2

Epiderma

Epiderma înconjoară părul, formând un pat interior și exterior. Cuticula patului interior al rădăcinii este în contact cu cuticula părului iar suprafața interioară a cuticulei patului rădăcinii coincide complet cu suprafața exterioară a cuticulei părului. Patul interior este format din două straturi:

  • stratul Henle (celule alungite cu nuclei invizibili)
  • stratul Huxley (format din celule keratinizate, plate cu nuclei).

Stratul cuticular este format din solzi transparenți, care seamănă cu solzii unui con. Aceste particule acoperă firul de păr cu opt până la 10 straturi.

Cortexul

Aici are loc procesul de fixare a pigmenților coloranți. Acest strat conține melanină, care este responsabilă pentru culoarea părului nostru.

Există două tipuri de melanină

  • feomelanină (responsabilă pentru culoarea deschisă)
  • eomelanină (responsabilă pentru culoarea închisă)

Al treilea strat al părului nostru se numeștemedulă  în timp ce părul se formează în interiorul pielii, medula are o consistență lichidă, cu incluziuni sub formă de bule de aer. Medula este înconjurată de un cortex de celule alungite , iar granulele de pigment se găsesc în golurile dintre aceste celule. Pe măsură ce celulele cortexului se deplasează spre exterior, către straturile exterioare, partea lor de suprafață capătă o formă mai plată, solzoasă, formând stratul cuticular al părului.

Structura firului de păr 3

Clasificarea firului de păr după grosime

Firul de păr gros – are cel mai mare diametru, acesta fiind cel mai puternic și mai rezistent fir de păr, cu toate acestea, oferă o rezistență semnificativă la orice impact, inclusiv chimic. Firul de păr gros este de obicei mai dificil de decolorat, vopsit și ondulat.

Firul de păr mediu – pe scalp se întâlnesc cele mai multe fire de grosime medie, acestea fiind considerate fire de păr normale. Firul de păr mediu nu reprezintă o problemă când vine vorba de vopsire sau de coafare.

Firul de păr subțire – are cel mai mic diametru, ceea ce îl face foarte sensibil la orice influență (termică, chimică, mecanică). Este ușor de vopsit și coafat.

Sursa poze: Pinterest

Structura firului de păr 4

One Reply to “Structura firului de păr”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont