Până la vârsta de 25 de ani, scalpul nostru produce suficient acid hialuronic pentru hidratarea firelor de păr. Ulterior cantitatea este redusă semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Părul frumos este un păr sănătos, astfel bunăstarea lui depinde de mulți factori: sănătatea generală, nutriție, modul de somn și desigur îngrijirea acestuia.
Chiar dacă stilul nostru de viață este unul sănătos, unul dintre motivele principale pentru care părul nostru poate părea degradat, este lipsa acidului hialuronic. De fapt, acidul hialuronic nu este un acid, ci o polizaharidă, acesta fiind produs în organism în mai multe țesuturi și datorită structurii sale, reține apa, ajutând la reținerea apei și în țesuturi, inclusiv în epiteliu.
Există 2 feluri de compuși cu acid hialuronic:
- Cu o greutate moleculară ridicată – care poate pătrunde în firele de păr, hidratându-le;
- Cu o greutate moleculara mică – care creează un film la suprafața firelor de păr, menținând umezeala în interior.
Ce alte beneficii are acidul hialuronic pentru păr?
- Este un puternic activator al creșterii părului deoarece stimulează circulația sângelui și catalizează producția de colagen, protein și elastină;
- Contribuie la refacerea completă a părului după o sesiune de vopsire a părului;
- Minimizează căderea părului;
- Îmbunătățește procesul de sinteză a keratinei, astfel părul capătă o strălucire intensă.
În ultima perioadă, pe piața din România apar din ce în ce mai multe produse cosmetic pentru păr care conțin această component benefică. Totuși, consumatorul ar trebui să fie atent la concentrația de acid din compoziția produsului. Cu cât concentrația este mai mare, cu atât este mai bine, însă în unele cazuri, există ingrediente suplimentare care fac ca produsele cosmetice să fie mai eficiente.
Compoziția produsului nu trebuie să conțină alcool sau parfumuri sintetice deoarece substanțele chimice irită scalpul și pot perturba creșterea părului.
Chiar dacă acidul hialuronic se găsește pe piață în diferite forme, cel mai eficient este găsit în stare lichidă sau gel deoarece ajunge mai repede în scalp , însă și produsul prăfos este eficient. Recomandarea experților este folosirea unei măști speciale cu acid hialuronic însă după aplicarea produsului puteți simți o ușoară senzație de furnicături sau chiar o senzație de arsură, producătorii susțin că așa puteți determina dacă un produs cosmetic funcționează sau nu.
Dacă nu doriți să achiziționați un produs finit, puteți oricând puteți să pregătiți o mască acasă:
- Amestecați iaurt sau kefir cu trei picături de acid hialuronic în jumătate de pahar;
- Aplicați produsul pe părul ușor umed și masați ușor scalpul;
- Acoperiți părul cu o cască de plastic;
- Spălați părul după aproximativ o oră.
Există și excepții când unele femei nu pot folosi acidul hialuronic:
- Femeile însărcinate;
- Femeile care sunt în perioada menstruației;
- Mamele care alăptează;
- Fetele care sunt alergice la această substanță;
- Fetele care au dermatite la nivelul scalpului.
Marian
Acid nicotinic