Onicoliza este o afecțiune patologică în care placa unghiei se îndepărtează de patul unghial. O astfel de detașare poate fi cauzată atât de factori externi, cât și interni, care perturbă procesul normal de creștere a unghiilor și regenerarea țesuturilor moi care o înconjoară.

Matricea unghiei rămâne intactă, dar între placă și patul unghiei apare un „gol”. De regulă, onicoliza apare la un deget, dar în unele cazuri mai multe unghii sunt afectate simultan (din fericire, acest lucru nu se întâmplă prea des).

Se disting trei cauze pentru dezvoltarea onicolizei:

  • trauma
  • micoze
  • alergii

Leziunile traumatice ale mâinilor sau picioarelor afectează unghiile și patul unghial. Între ele se formează un hematom subungual, vasele din straturile superioare ale dermei sunt comprimate, ceea ce duce la o malnutriție a unghiei, o modificare a compoziției sale chimice și pierderea elasticității. Placa este deformată, conexiunea dintre ea și pat se slăbește. Delaminarea are loc de la marginea liberă.

Pierderea aderenței crește riscul de infecție și inflamație. Rădăcina unghiei nu își pierde legătura cu matricea. După resorbția hematomului, placa crește în același mod.

Cauzele apariției:

Cauze locale

Acești factori sunt cei mai frecvenți, deoarece, într-o măsură mai mare. Leziunile domestice sunt cel mai întâlnite pentru că lovim placa unghiei de obiecte, care provoacă nu numai onicoliză totală, ci și hematoame de culoare închisă direct pe unghie.

Onicoliza apare și datorită utilizării pe termen lung, fără mănuși, cu substanțe chimice foarte acide.

Adesea, onicoliza apare datorită îndepărtării necorespunzătoare independente a unghiilor artificiale sau a lacului de gel sau datorită prelucrării incorecte a plăcii unghiei (onicoliza laterală sau laterală).

Expunere chimică (reacții alergice)

Uneori poate apărea onicoliza din cauza contactului prelungit cu:

– apă

– alcalii

– agenți de albire

– benzină

– solvenți

– soluții concentrate de sare

Infecții: virale, bacteriene, fungice 

Una dintre cele mai rare, dar încă întâlnite, cauze de onicoliză. În acest caz, detașarea este cauzată de virusul Coxsackie.

Ce trebuie să facă un tehnician când întâlnește o clientă cu această problemă?

  • puteți oferi clientului tratament igienic al unghiilor.
  • în ceea ce privește produsele profesionale, în timpul executării unei manichiuri, puteți folosi un gel regenerant pentru îngrijirea unghiilor.
  • un remediu eficient pentru clienți va fi utilizarea de produse speciale pentru protejarea patului unghial:
  • orteze (din textile)
  • bandaje respirabile
  • proteze (dacă nu există contraindicații)
Ce este onicoliza? 1

One Reply to “Care este diferența dintre o manichiură clasică și o manichiură de mireasă?”

  1. As vrea sa ma ajute cineva si pe mine sa învețe cum se folosesc biturile pentru gel la o întretine gel si oja semi cu fresza cum se folosesc biturile in ordine nu stiu cum se folosesc rog ajutor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont