Fondul de ten si tot ce trebuie sa stii despre el 1
Drd. Cristina Urducea – Cercetător Științific

Reprezintă oare fondul de ten cea mai mare provocare atunci cand vorbim despre make-up? În ultima vreme, acesta a devenit un accesoriu indispensabil în trusa de make-up. Chiar dacă uneori este înlocuit de CC cream sau BB cream, fondul de ten rămâne produsul de bază care susține restul machiajului. El protejează tenul de aerul poluat și de orice alți factori agresivi din exterior. Fondul de ten trebuie ales corespunzător va fi întotdeauna pentru scopul potrivit și pentru tenul potrivit.

Acest produs, fondul de ten mai exact, este menit să acționeze ca o bază pentru machiaj. Formula potrivită poate ajuta la acoperirea petelor, corectarea tonului pielii, estomparea imperfecțiunilor și crearea unui aspect neted și uniform. El este disponibil în mai multe variante și de tipuri diferite.

Beneficiile fondului de ten

Pe lângă rolul estetic, pe care l-ați intuit acesta vine în plus alte două beneficii majore, care țin foarte mult de sănătatea tenului tău.

• Matifiază tenul gras: alegând corect produsul favorit, se poate uniformiza perfect aspectul epidermei. Totodată, fondul de ten va fi cel care va absorbi excesul de sebum, fără să usuce pielea.

• Hidratează tenul uscat: iar ce trebuie să știi, este că, fondul de ten ales corect va fuziona de minune și va veni în completarea cremei hidratante. Deoarece ele conțin uleiuri și agenți hidratanți, un astfel de fond de ten va proteja pe tot parcursul zilei.

Fondul de ten este de mai multe tipuri

Fondul de ten, în ultimii ani, a suferit numeroase transformări și inovații, astfel încât ne putem delecta cu numeroase tipuri și texturi.

• Fond de ten cu bază lichidă: este o formulă pe bază lichidă, în trecut numit și ciorapi lichizi, având utilizare în mod special pentru acoperirea pielii picioarelor, ulterior ajungând în categoria fondului de ten pentru transfer și în cele din urmă fondul de ten recunoscut și astăzi ca fiind unul din cele mai populare produse din domeniu, fiind potrivit pentru orice tip de ten, cu exceptia tenului gras, nefiind matifiant. Are cea mai mică putere de acoperire și astfel nu încarcă tenul în exces. fiind recomandat pentru machiajele de zi cu zi, mai ales în sezonul cald. O consistență ușor de amestecat și aspectul neted fac dintr-un fond de ten lichid una dintre cele mai populare opțiuni. Există formule care sa se potriveasca tuturor nevoilor si tipurilor de piele, cum ar fi fara ulei, rezistent la apa si 24 de ore. Pentru a construi o acoperire completă se pot aplica mai multe straturi.

• Fond de ten cremos/fond de ten stick: prezintă o consistență mai groasă, mai cremoasă. Se recomandă, de obicei, fiind o opțiune la îndemână, sub formă compactă sau stick, ideal pentru utilizări multiple în timpul zilei. Se poate obține un finisaj mat, care este minunat pentru pielea grasă de nerefuzat în cazul unui ten uscat. dar și în cazul tenului normal Are o putere de acoperire foarte mare, fiind recomandat sa fie aplicat cu ajutorul unui beauty blender umezit, pentru rezultate optime.

• Fond de ten pe bază de pudră: în cazul unui ten mai uleios, se poate îndrepta atenția asupra acestui tip de fond de ten. Acest tip de fond de ten, în general oferă o acoperire mai ușoară, de aceea poate fi folosit având rol de fond de ten, cât și ca pudră recomandat îndeosebi femeilor cu un ten gras. O adevarată bază minerală este făcută din ingrediente complet naturale care nu vor înfunda porii. Poate fi la fel de ușor de aplicat, precum un fond de ten lichid și astfel rezultatul este cel al unui finisaj cu aspect natural cu proprietăți excelente de absorbție a uleiului, care ajută la reducerea strălucirii pe parcursul zilei. Astfel, tonul pielii devine uniform, creând o acoperire eficientă, dar abia existentă.

• Fond de ten pe bază de ser: un produs în trend, reprezintă o alternativă la fondul de ten pe bază lichidă. Formula sa este un hibrid între un produs de întreținere a pielii și produs de machiaj.

• Fond de ten spumă: este unul versatil, compatibil cu absolut orice tip de ten. Are un grad de acoperire mediu, este destul de ușor și se absoarbe foarte repede în piele. Pentru tenul acneic, un fond de ten mousse este cea mai bună opțiune de machiaj. Textura sa ușoară lasă pielea să continue să respire.

• Fondul de ten pe bază de apă: se recomandă celor care un ten predispus la acnee. Este un alt produs lichid, unde apa reprezintă substanța activă, fiind totodată un produs fără ingrediente pe bază de ulei.

• Fond de ten camuflaj: pentru cazuri speciale, există un tip de fond de ten folosit – fondul de ten pentru camuflaj. Se folosește la machiajele artistice sau în cinematografie. De asemenea, se pot acoperi tatuajele care se doresc excluse sau care nu mai sunt potrivite într-un anumit context.

• BB cream: hidratantele cu o notă de pigment tonifiant au o textură ușoară și rolul lor este de a netezi tonul pielii pentru un aspect de natural, fără machiaj.

Este unul dintre marile secrete ale produselor cosmetice coreene. Acest BB Cream este de fapt un colorant care corectează culoarea pielii si uniformizează tonul. El conține protecție solară, previne semnele îmbătrânirii și oferă un finisaj natural. Cremele BB hidratează, protejează și corectează imperfecțiunile. Multe conțin suplimentar în formula lor, protecție solară și antioxidanți.

• CC cream: remele CC sau cremele corectoare, oferă hidratare, protecție solară și o acoperire semi-transparentă care ajută la îmbunătățirea tonusului inegal al pielii.

În funcție de tipul tenului iți poți alege fondul de ten potrivit

Caracteristicile tenului trebuie sa fie un pilon important atunci cand se alege fondul de ten, fară să se țină cont de brand sau ambalaj. Contează să se cunoască foarte bine nevoile tenului și să se vină în întâmpinarea acestuia cu fondul de ten potrivit.

• Ten gras: pentru un ten gras, rolul fondului de ten trebuie să fie matifierea. În această situație, fondul de ten potrivit este cel stick sau cel compact pudră. Ideal ar fi să se regăsească un conținut scăzut de uleiuri și un continut ridicat de pudră. Fiind fonduri de ten cu un aspect vâscos, trebuie aplicat cu măsură, pentru a se evita efectul de mască.

• Ten uscat: tenul uscat permanent trebuie hidratat, din acest motiv trebuie ales un fond de ten cremos sau lichid, pe bază de uleiuri care va va hidrata fără a fi gras, evitându-le pe cele tip stick sau cele pudră care pot înrăutăți petele uscate.

• Ten mixt: fiind mixt, se recomandă folosirea a două tipuri de fonduri de ten: unul pentru ten gras, folosit pe zona T, cu efect matifiant, și un fond de ten normal, pentru restul feței.

• Ten sensibil sau acneic: înainte să discutăm despre un ten acneic, care este un ten sensibil, cu probleme, toate produsele cosmetice utilizate pentru acest tip de ten, tebuie studiate atent, verificată lista de ingrediente, identificând astfel care dintre acestea ar putea fi dăunătoare un tenul sensibil. În această situație, este util să se consulte un medic dermatolog. Cele pentru care ar fi indicat să se opteze, sunt fondurile de ten hipoalergenice.

• Tenul matur: tinde sa fie mai uscat, iar în această situație este bine să se opteze pentru un fond de ten anti-îmbătrânire, care are proprietăți hidratante. Un fond de ten mineral este mai mult decât potrivit pentru pielea matură, deoarece are un finisaj luminos care nu se așază pe riduri și liniile fine.

Fondul de ten si tot ce trebuie sa stii despre el 2

Alegerea nuanței fondului de ten

Tenul, chiar dacă nu ne vorbește, el ne indică despre nevoile lui, din punct de vedere estetic. De aceea, fondul de ten are rolul să mascheze și anumite imperfecțiuni ale tenului. O primă etapă constă în alegerea corectă a culorii fondului de ten. Trebuie sa purtam un fond de ten în perfectă coerență cu tenul nostru, pentru un aspect natural și luminos.

• Tenul cu pigment cald: tenul care are nevoie de fond de ten cu subton galben sau olive, este cel cu pigment cald. Acestea au, de cele mai multe ori, litera W (warm) în numerotarea culorilor sau cuvinte precum „yellow”, „gold”, „peach”, „honey” ori „caramel”. Ca să poți stabili mai ușor, dacă ai subton cald, acesta este caracterizat prin nuanța verzuie a vaselor de sânge, bronzarea pielii în scurt timp după expunerea la soare sau compatibilitatea vizibilă cu aurul galben.

• Tenul cu pigment rece: tenul cu pigment rece, se poate recunoaște foarte ușor după sublima tentă rozalie din obraji, dar și după culoarea albastră/mov a venelor de la încheietura mâinii înroșirea imediată a pielii în urma expunerii la soare sau faptul că bijuteriile argintii par mai potrivite,. Fondurile de ten potrivite sunt cele cu subton roz, la care vei gasi numerotarea începând cu litera C („cool”, „pink”, „bronze”).

• Tenul cu pigment neutru: iar dacă nu pari să te situezi în niciuna din situațiile de mai sus, cel mai probabil subtonul este neutru, ceea ce înseamnă că se pot folosi fonduri de ten din subgama neutră, marcate cu „N”, „beige”, „espresso” sau „wallnut”.

• Pregătirea tenului în trei pași: pentru a putea obține rezultatul pe care l-am dorit, există trei pași de pregătire a tenului, înainte de a aplica fondul de ten.

• Demachierea, tonifierea și hidratarea: etapa de demachiere este una foarte importantă atunci când vine vorba de tenul nostru. Acestă etapă este necesară întotdeauna pentru a curăța impuritățile și a nu le bloca sub fondul de ten. Tonifierea, acționează la nivelul pielii pentru a strânge și a estompa porii, creând un efect neted al suprafeței pielii. Hidratarea, pregătește pielea pentru o aplicare cât mai ușoară și mai naturală a fondului de ten.

Cum aplicăm fondul de ten?

Înainte de machiaj, este foarte important să se facă o pregătire corespunzătoare a feței prin curățare, fie folosind laptele de curățare sau gelul de curățare (pentru persoanele cu ten gras) și tonerul. Astfel ne vom asigura că machiajul nu va crăpa odata cu trecerea orelor și se poate aplica într-un mod cât mai confortabil.

După ce fața este complet curată, urmează aplicarea cremei hidratante și distribuirea uniformă printr-un masaj, aplicat pe toată fața. După care se poate aplica concealer ăn zonele care necesită venind în ccompleetare cu un primer, anterior, pentru a înmuia pielea și a sigila imperfecțiunile.

După curățare, tonifiere și hidratareaa pielii, se poate aplica fondul de ten. Pentru aceasta se pot folosi fie bureți din latex, pensule machiaj sintetice sau chiar propriile degete.

Cu degetele se poate aplica mult mai bine, datorită caldurii trsnsferate cu ajutorul degetelor asupra pielii, topind astfel fondul de ten și încorporând-ul perfect și uniform, economisând deasemeneal și cantitatea de produs consumat.

Folosind pensula de machiaj, sterilizată se va evita apariția acneei, deoarece transmisia bacteriilor este redusă semnificativ. Pensulele ideale pentru aplicarea acestui produs sunt cele plate (oferă un rezultat natural și uniform) și pensule kabuki (ideale pentru o acoperire mai ușoară).

Cu bureții de calitate înaltă (cei mai puțin poroși) se va putea distribui produsul mult mai bine. După alegerea metodei potrivite, se aplică fondul de ten, într-un spațiu adecvat, luminos. Se pun cantități mici de produs în zona centrală a feței (pomeți și nas) și în centrul frunții și bărbie iar cu atingeri ușoare se uniformizează produsul bine, de la centru la exteriorul fetței. Se procedează la fel și pe gat sau pe linia părului, pentru a evita efectul de mască. Fața va părea mai naturală.

Pentru pielea cu acnee, puncte negre sau cearcăne, se poate da su in aceste zone cu ajutorul unei perii de corecție. Se recomandă, astfel să se sigileze baza cu un agent de etanșarre sau pulbere translucidă. Astfel, se va evita ca aspectul pielii să pară gras, iar machiajul să sufere modificări.

Este adevărat ca fondul de ten cauzează acneea?

„Trebuie menționat faptul că fondul de ten, indiferent de calitatea lui, produce (dependent de cantitatea administrată, tipul de piele şi intervalul de timp în care a fost uzat) aşa numita stare de irespirabilitate cutanată. Astfel el nu-i permite analizatorului cutanat (pielii) să respire corect. Pielea devine „asmatiformă”, şi când trece de acest stadiu, se declanşează chiar şi un proces în lanţ, comedogenic, chiar dacă produsul are profil non-comedogenic (produce punte negre sau albe). În plus, majoritatea fondurilor de ten distrug sau labilizează stratul hidro-lipidic de apărare al pielii, şi destabilizează chiar şi ph-ul de 5, 4-5, 5. Predispun pielea la erupţii acneice”.

Este adjuvant, absoarbe sebumul, hidratează, dar este dăunător subtil. Pe o perioadă scurtă de timp nu se vor observa daune semnificative. Organizaţia Greenpeace avertizează asupra faptului că, în 99% din fondurile de ten ale marilor companii, cele mai mult decât prestigioase, există substanţe extrem de toxice, care au efecte dezastruoase asupra întregului organism”, afirmă membru al CCHR (Citizens Commission on Human Rights)

Pe lângă aceste afirmații, am putut descoperi și altele precum că dacă se optează formula greşită, acesta poate determina reacţii adverse precum iritaţii, acnee şi în unele cazuri, chiar şi eczeme.

Specialiștii în domeniu ne avertizează asupra folosirii îndelungate a fondului de ten, deoarece dăunează pielii feței. În timp, tenul capătă un aspect de îmbatrânire și provoacă și apariția nedoritelor riduri. Totodată, în urma studiilor de specialitate efectuate, a rezultat faptul că fondul de ten conține peste 20 de substanțe chimice, toate extrem de nocive pentru organism, cum ar fi: polymethyl methacrylate, formaldehidele, şi polietilenglicolul. Toate aceste substanțe nocive sunt vinovate pentru provocarea alergiilor, a afecțiunilor la nivelul anumitor organe sau chiar și a cancerului.

„Avantajul” producătorilor de cosmetice îl reprezintă faptul că, spre deosebire de producătorii de medicamente sau alimente, aceștia nu au obligația legală de a spefica pe etichetele produselor conținutul exact al substanțelor nocive sau cancerigene care ar putea să se regasească în ele.

Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea ta reacţionează ca un burete gigant, absorbind absolut fiecare produs pe care îl aplici pe aceasta. Instantaneu, acele ingrediente sunt rapid transportate în sânge.și produc efecte negative asupra sănătății noastre. Ingredientele periculoase despre care vorbim se găsesc în unele produse precum: fond de ten, Hidroxianisol butilat (BHA) și hidroxitoluen butilat (BHT)

Trebuie sa ne orientăm doar către fonduri de ten cu SPF?

Fondul de ten are SPF? Foarte bine, dar tot mai ai nevoie de protecţie solară Multe persoane nu aplică fondul de ten în mod corect, tocmai de aceea pielea nu este protejată în totalitate. Pentru a omite porţiuni importante, precum urechile şi gâtul, aplică înainte o cremă cu protecţie solară. Potrivit statisticilor, doar 1 din 10 persoane parcurge toţi aceşti paşi. De asemenea, atunci când porneşti în căutarea unor produse cosmetice, acordă o atenţie sporită listelor de ingrediente şi evită să ai în trusa ta substanţe precum Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Propylene Glycol, talcul, vopselele sintetice, Stearalkonium Chloride, lanolina, Imidazolidinyl urea şi diazolidinyl urea. Toate acestea sunt toxice şi creează alergii, dermatite, iritaţii, cancer, hiperpigmentare şi multe alte probleme.

Care poate fi motivul pentru modificarea nuanței? Acesta îl reprezintă oxidarea formulei, deoarece pigmenții se alterează la contactul cu aerul și/sau cu grăsimea pielii. Oxidarea poate fi prevenită prin aplicarea unei baze de machiaj, mai concret a unui primer.

Un alt motiv îl poate constitui crema cu factor de protecție solară, care poate determina nuanța la un ton mai deschis. Acest lucru ne conduce la următoarea concluzie și aceea că, fondul de ten nu trenuie testat niciodată pe pielea „goală”, ci în urma rutinei zilnice de îngrijire matinală. Aplicarea nu trebuie să se facă pe mână, cum de altfel se întâmplă de obicei, ci pe mandibulă sau pe gât.

Care este următorul pas în această industrie? Foarte probabil ambalarea fondului de ten în capsule cu o singură aplicare, ce furnizează doza ideală pentru o singură aplicare. Avantajul principal îl va constitui protejarea formulei de factori care constituie un factor de risc asupra integrității, respectiv lumina soarelui care face ca anumiți compuși să oxideze la contactul cu aerul, contaminarea formulei cu mâinile sau aplicatoarele.

SURSE:

forbes.ro/evolutia-fondului-de-ten

womenontop.ro/substante-din-cosmetice

romedic.ro/forum/fondul-de-ten

adevarul.ro/sase-secrete-ascunse-industria-cosmetica

womenontop.ro/cum-imi-aleg-fondul-de-ten-potrivit

conde.ro/fond-de-ten

Fondul de ten si tot ce trebuie sa stii despre el 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont