Machiajul cu aerograf reprezintă una dintre cele mai noi inovații în ceea ce privește machiajul profesional. Spre deosebire de machiajul tradițional, care se aplică manual prin tapotare folosind pensule și bureței, machiajul cu aerograf se pulverizează într-un strat foarte fin prin intermediul unui pistol cu aer conectat la un compresor, asigurând o acoperire mult mai bună a tenului, într-un strat fin, subțire, rezultatul fiind un machiaj lejer fără a creea senzația de supraîncărcare a porilor.
Airbrush-ul poate fi folosit în domeniul machiajului: în film, în teatru, la ședinte foto, în body painting, în machiajele de beauty / bridal, în machiajele creative (artisitice), în machiajele SPFX și în prostetică.
Produsele folosite în acest tip de machiaj sunt speciale, atât fondul de ten, blush-ul, iluminatorul, cât și fardurile de pleoape folosite la aerograf fiind lichide. Compoziția produselor poate să fie diferită, în funcție de zona unde urmează să fie aplicate.
Aerograful permite amestecarea nuanțelor, iar numărul de combinații este nelimitat. Sistemele de aerograf concepute pentru uz personal la domiciliu sunt de obicei mai mici și funcționează la o presiune mai mică decât sistemele de aerograf recomandate profesionistilor care trebuie să acopere o arie mai mare de utilizare.
TIPURI DE PRODUSE PENTRU MACHIAJUL CU AEROGRAF:
În funcție de formula de bază din care sunt realizate, produsele pentru aerograf se împart în următoarele categorii:
• Produse pentru machiajul aerograf pe bază de apă: se bazează pe mulți pigmenți fini, fiind recomandate pentru utilizarea zilnică. Această formulă este ideală pentru tenurile mai grase.
• Produse pentru machiajul aerograf pe bază de silicon: acest tip de produse sunt folosite cel mai adesea pentru realizarea machiajelor pentru ocazii speciale, precum nunți și baluri. Această formulă oferă un aspect mai lucios, fiind ideală pentru tenurile normale și/sau uscate.
• Produse pentru machiajul aerograf pe bază de alcool: sunt recomandate persoanelor care doresc să își realizeze tatuaje temporare.
• Produse pentru machiajul aerograf pe bază de polimeri: acest tip de produse conferă tenului un aspect mat.
AVANTAJELE MACHIAJULUI CU AEROGRAF:
• Machiajul aerograf este foarte rezistent și nu necesită retușuri, pentru o perioadă de 12-24 ore.
• Machiajul aerograf se realizează cu o cantitate mică de produs, care se pune într-un orificiu al pistolului
• Aplicarea machiajului este 100% igienică, pentru că mâinile nu ating fața.
• Odată ce prinzi experiență, îți vei da seama cât de mult timp economisesti folosind aerograful.
• Poți crea umbre și lumini prin suprapunerea mai multor straturi de machiaj, alternarea presiunii din aerograf și a distanței de aplicare acolo unde simți că este nevoie.
• Acoperă complet imperfecțiunile fără să lase senzația unei măști și conferă tenului un aspect mat.
CUM SE REALIZEAZĂ UN MACHIAJ CU AEROGRAF:
Primul pas rămâne hidratarea tenului, însoțită de aplicarea unui primer și a corectorului.
Machiajul aerograf se realizează cu o cantitate mică de produs, care se pune într-un orificiu al pistolului. În acest recipient se pot amesteca diferite nuanțe, pentru a ajunge la cea mai potrivită pentru tenul și preferințele tale.
Specialiștii recomandă ca înainte de pulverizarea propriu-zisă a fondului de ten, să fie testat pistolul aerograf, pentru obișnuirea tenului cu presiunea aerului. Apoi se trece la pulverizarea produsului prin mișcări circulare. Cu cât pistolul aerograf se va apropia mai mult de față, cu atât machiajul va fi mai intens, iar liniile vor fi mai clare și bine definite.
Acest dispozitiv a devenit foarte popular și în rândul persoanelor care au decolorări sau pete ale pielii, cauzate de afecțiuni dermatologice, camuflându-le fără cusur.
Iată câteva idei pentru a te antrena cu un aerograf – încearcă să pulverizezi puncte cu diametre diferite pe o foaie de hârtie, ținând pistolul la distanțe diferite de țintă. Apoi, poți trece la linii – trasează linii subțiri și groase, încercând să păstrezi grosimea acestora dar și densitatea. De-abia apoi e recomandat săn treci la realizarea formelor dorite, după ce te-ai antrenat și controlezi bine aerograful.