Melasma este o tulburare de pigmentare care apare cel mai frecvent la femei pe față, gât și mult mai rar pe corp. Există un eșec în producția de melanocyte în corp, acestea sunt produse într-un ritm ridicat și se acumulează rapid. Ca rezultat, pe piele apar pete pigmentare, cu margini inegale și uneori contururi bizare asemănătoare unui fluture pe frunte sau dungi largi de-a lungul arcului maxilarului inferior. Acest defect al pielii nu aduce niciun disconfort, decât cel psihologic și estetic.  Ele pot fi camuflate cu produse cosmetice, dar este mai bine să înțelegeți motivele și să eliminați pentru totdeauna melasma.

Printre numeroșii factori de risc pentru melasmă, radiațiile ultraviolete și expunerea la hormoni (contraceptive orale și sarcină) sunt identificați ca principalii factori declanșatori, dar alți factori includ anumite medicamente (cum ar fi difenina), bolile tiroidiene, medicamentele fototoxice și predispoziția genetică. De exemplu, petele plate de “cafea cu lapte” pe piele cu limite clare și, de regulă, formă neregulată sunt un semn al neurofibromatozei ereditare de tip I (boala Recklinghausen).

Alte pete de „cafea cu lapte” pot fi manifestări ale unei infecții fungice a stratului cornos al epidermei – lichen varicolor. Numele de zi cu zi (argo) este „ciuperca solară”. Un anumit rol în formarea pigmentării este jucat de o predispoziție genetică – mecanismul ereditar este responsabil pentru apariția efelidelor (pistrui). Dermatologii clasifică tipurile de melasmă în funcție de localizarea acesteia în straturile pielii și pe corp și de natura cursului acestora.

Melasma 1

Localizarea pe față, poate fi:

  • molar (zona nasului, obraji);
  • mandibulară (de-a lungul marginii maxilarului inferior, pe gât);
  • central-facial (pe frunte, bărbie, în zona de deasupra buzei superioare).

Localizarea are loc:

  • melasma epidermică – tulburări la nivelul epidermei cu pete maro deschis;
  • melasma dermică arată diferit: petele sunt cenușii, cu o nuanță albastră. Apare atunci când sunt afectate straturile mai profunde ale dermei;
  • există și un tip mixt, cand sunt implicate atât epiderma cât și derma, atunci petele sunt maro închis.

Tratamentul melasmei – este un proces foarte lung.

În primul rând, trebuie să eliminați motivul: restabiliți fundalul hormonal, activitatea tractului gastrointestinal, încetați să luați medicamente specific, recomandate de medicul dermatolog.

Uneori, acest lucru este suficient pentru a face petele mai puțin vizibile. În paralel cu îmbunătățirea generală, este necesar să se reducă producția de melanină în piele și să se exfolieze stratul superior. Pentru exfoliere, cosmetologii folosesc proceduri hardware (laser, fototerapie, microdermabraziune), peelinguri (glicolic, retinoic, TCA).

Laserul și fototerapia vă permit să restabiliți suplimentar tonusul pielii, să scăpați de modificările legate de vârstă. Peelingurile ajută la hidratarea pielii, îndepărtează ridurile fine, măresc elasticitatea și influențează procesul de producere a melaninei în sine. Sinteza acestuia poate fi redusă cu ajutorul acizilor arbutine, kojic, azelaic. Aceleași componente sunt incluse și în produsele cosmetice pentru melasmă.

Important! Este foarte important să protejați pielea de radiațiile ultraviolete în timpul tratamentului și să preveniți recidivele melasmei. O crema de protectie solara, cu factor 50 si reaplicata o data la doua ore, este obligatorie in rutina zilnica.

Cel mai bine, dacă vă confruntați cu melasma, este să consultați un medic specialist sau un cosmetician, astfel veți putea trata această afecțiune, de asemenea veți știi ce este bine să excludeți din rutina zilnică astfel ca boala să nu degenereze.

Melasma 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont