Microbiomul pielii noastre este microflora pielii și este alcătuit din miliarde de organisme microscopice, în principal bacterii, viruși, ciuperci – până la 10 milioane de celule pe centimetru pătrat, care trăiesc în diferite straturi ale pielii noastre. Cu o scădere a numărului lor și o deteriorare a funcțiilor vitale, sunt asociate probleme ale pielii precum uscarea excesivă, sensibilitatea crescută, conținutul crescut de ulei, tendința la acnee și bolile pielii.
Ce sunt probioticele?
Probioticele sunt microorganisme vii, culturi de bacterii care au un efect benefic asupra microflorei. Odată cu utilizarea sistematică a alimentelor sau, în cazul nostru, în contact cu celulele epidermei, în cantități adecvate, probioticele pot afecta pozitiv microbiomul pielii și îi pot îmbunătăți semnificativ starea. Cercetările recente efectuate de dermatologi au arătat că probioticele pot fi o adevărată descoperire în industria frumuseții, deoarece pot face față multora dintre problemele esențiale ale pielii.
Prebioticele sunt substanțe speciale care creează un mediu optim pentru reproducerea microorganismelor „benefice”. În compoziția produselor, acestea sunt: polizaharide, beta-glucan, aminoacizi, acid hialuronic, acid lactic . Ele ajută la conservarea ecosistemului natural al epidermei și susțin funcțiile sale de protecție.
De ce sunt utile probioticele:
- normalizează starea pielii cu probleme;
- reduce sensibilitatea pielii, sunt eficiente în tratamentul rozaceei;
- au efect anti-aging;
- accelerează regenerarea pielii;
- hidratează, mărește tonusul pielii;
- accelerează microcirculația și procesele metabolice din celule.
Prebioticele, spre deosebire de probiotice, sunt mai „prietenoase” cu alte componente ale produselor cosmetice și se pot conserva mai mult timp.
De ce sunt bune prebioticele:
- formează un echilibru acid-bazic favorabil, în care microbii patogeni își încetinesc activitatea și încetează să se dezvolte, iar cei benefici, dimpotrivă, accelerează reproducerea lor;
- normalizează activitatea sistemului de protecție al epidermei;
- ajută la combaterea mătreții;
- neutralizează mirosurile respingătoare;
- ameliorează inflamația.