Formaldehida din oja acționează ca un conservant pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului. Dar ce este în neregulă cu conservanții?

Ce este formaldehida?

Formaldehida este o otravă care, pe lângă prelungirea termenului de valabilitate al produselor cosmetice, are și un impact negativ asupra sănătății noastre, prin urmare este considerat a fi foarte dăunător. Procentul de pericol constă în concentrația acestei substanțe în ojă,  chiar și un mic exces al normei sale poate duce la consecințe grave.

Toxicitatea formaldehidei este bine înțeleasă de oamenii de știință. Când este inhalat acest gaz, el provoacă edem pulmonar, iritație a membranelor mucoase, ca urmare a expunerii prelungite, se dezvoltă astm și deteriorarea sistemului nervos central. Poate provoca iritații ale pielii și reacții alergice.

La ce este folosită?

Formaldehida reacționează cu ușurință cu alte substanțe, iar datorită acestei caracteristici, această componentă este foarte eficientă în lupta împotriva ciupercilor, bacteriilor și a altor microorganisme. Acest lucru l-a făcut un conservant foarte popular pentru produse cosmetice la un moment dat . Datorită faptului că aceasta este destul de periculoară, formaldehida pură este înlocuită acum în cosmetică prin așa-numiții conservanți formatori de formaldehidă.

Conservanții formatori de formaldehidă sunt un grup special de conservanți, cum ar fi imidazolidinil ureea, DMDH hidantoina, care eliberează încet cantități mici de formaldehidă care sunt sigure pentru majoritatea utilizatorilor pe toată durata de valabilitate a produsului, prevenind astfel formarea mucegaiului și creșterea bacteriilor din produse cosmetice.

Când pot apărea reacții adverse?

Cu toate acestea, la produsele pentru unghii, depășirea dozei admise a acestei toxine amenință dezvoltarea diferitelor patologii pentru oameni. Aceasta intră în contact pe termen lung cu unghiile și nuse spală cu apă.

Când aplicăm ojă pe unghii, s-ar putea să nu știm nici măcar la ce fel de pericol ne expunem sănătatea. După aproximativ 12 ore, absorbția formaldehidei atinge apogeul. De la 10 la 80% din substanță pătrunde în fluxul sanguin uman. Mai mult, această substanță tinde să fie absorbită sub placa unghială, deci este foarte dificil să scapi de ea. Dacă luăm în considerare faptul că majoritatea ojelor produse la nivel global depășesc de zeci de ori concentrația admisă de formaldehidă, atunci consecințele asupra sănătății umane pot fi grave.

Trebuie remarcat faptul că principalul motiv al delaminării plăcilor unghiale, subțierea și decolorarea acestora este utilizarea lacului, care conține conservantul în cauză. În ciuda acestui lucru, unii producători vând remedii pentru refacerea unghiilor deteriorate pe baza aceleiași formaldehide. De aceea, experții recomandă tuturor femeilor să studieze compoziția produselor cosmetice înainte de a cumpăra produse pentru îngrijirea mâinilor.

În prezent, un număr mare de producători de produse de unghii au renunțat la utilizarea formaldehidei și au înlocuit-o cu ingrediente utile care fac față conservării produselor cosmetic, cum ar fi acidul de palmier care este un derivat natural.

Formaldehida în produsele de unghii 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont