Deși procesul de îmbătrânire este perfect normal, mulți dintre noi încercăm să îi mascăm sau să îi întârziem efectele cât mai mult timp posibil. Tehologia este de partea noastră, dezvoltând constant un număr mare de lasere și terapii bazate pe lumină, care fac proverbul “ tinerețe fără bătrânețe” să devină un mit. Suntem bombardați cu informatii care mai de care mai atragătoare, dar când vine vorba de pielea noastră este bine să fim corect informați în ce se poate face, cât se poate face, cum se poate face și care sunt efectele și așteptările reale imediate și pe termen lung.
Efectele trecerii timpului asupra pielii nu înseamnă numai apariția ridurilor, el se traduce și prin lipsa laxității cutanate sau scăderea ei, aspect ferm/mat al pielii, prezența “petelor”, leziunilor vasculare, pori dilatați și uscăciune. Organul cutanat este cel mai mare organ al corpului uman, cu multiple funcții importante și fără de care noi nu putem supraviețui. Pielea fiind zona de contact cu exteriorul, suferă și este modificată și de acțiunea factorilor de mediu (razele ultraviolete, poluarea, căldură excesivă sau frig).
De peste 20 de ani laserele joacă un rol important în rejuvenarea pielii, putând rezolva majoritatea problemelor apărute în timpul fenomenului numit îmbătrânire cutanată.
Auzim frecvent termenul de fotorejuvenare.
Ce înseamnă această fotorejuvenare și la ce ne poate folosi?
Fotorejuvenarea reprezintă un tratament bazat pe lumină (care utilizează lasere, lumină intens pulsată și terapia fotodinamică), care îmbunătățește aspectul pielii.
E bine să știm că laserele folosite în tratamentele de rejuvenare cutanată sunt de 2 categorii: lasere ablative și nonablative. Laserele ablative Ebium Yag si Co2, produc o îndepărtare a straturilor pelii (produc un grad de arsură, de peeling) , au o putere foarte mare de rejuvenare, dar sunt proceduri dureroase, leziunile provocate se vindecă greu, în câteva săptămâni, pot lăsa cicatrici și sunt rezervate persoanelor cu tenul deschis la culoare. Din aceste motive în ultimii ani, laserele Erbium Yag si CO2 sunt îmbunătățite cu tehnologia modul fracțional, în care fascicolul laser este împărțit (fracținat) în sute de coloane, producând ablație punctată, lăsând pielea intactă între aceste puncte.
De la insulele de piele intactă pornește procesul de reparație, de rejuvenare (se stimulează formarea de colagen nou), reducând mult timpul de refacere (la câteva zile), reduce foarte mult apariția efectelor adverse (cicatrici), nu implică durere (sunt proceduri care se fac sub anestezie topică, cu cremă anestezică), se pot utiliza (mai ales laserul Erbium Yag) și la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Laserele fracționare sunt vedetele sezonului rece de toamnă-iarnă, au un impact foarte mare asupra aspectului pielii producând îndepărtarea ridurilor fine și medii, îmbunătățesc aspectul ridurilor profunde, reduc dimensiunea porilor, reduc cicatricile postacnee și uniformizează culoarea pielii.
Laserele nonablative sunt lasere care produc căldură în straturile profunde ale pielii (la nivelul dermului), stimulând astfel producerea de colagen nou, lăsând intactă (neatinsă) suprafața pielii. Sunt tratamente foarte eficiente, mai ales pentru persoanele care nu își permit un timp mai lung de recuperare. Procedura nu este dureroasă, este confortabilă, îmbunătățește tonusul pielii și reduce ridurile fine. Exemple de lasere nonablative sunt: NdYag, pulsed dye laser, laserul Erbium poate să fie și nonablativ.
În funcție de nevoile fiecărui pacient, medicul va indica un tratament mai agresiv sau mai puțin agresiv.
Este forte important să știm că tratamentele laser sunt tratamente seriate, adică în etape. Nu putem să credem că facem un singur tratament și se rezolvă problema. Pielea trebuie analizată ca un tot și tratată ca atare pentru toate problemele, fie riduri, fie roșeață, fie pete și din acest motiv tratamentele de cele mai multe ori sunt tratamente combinate, în funcție de aceste aspecte.
Înainte de orice tratament laser, medicul va face o analiză amănunțită a problemelor pielii pacientului și o anamneza acestuia pentru a concluziona dacă sunt contraindicații de tratament și pentru a stabilii un plan corect, în etape, care să satisfacă nevoile pacientului.
În concluzie sunt numeroase lasere care pot fi folosite pentru îmbunătățirea aspectului pielii și nu numai, informarea corectă despre acestea este cheia succesului.
Sursă poze: Pinterest