Alergiile la produsele cosmetice pot apărea în mod neașteptat sub formă de roșeață, descuamare, mâncărime și umflături. Această reacție poate fi cauzată de componentele chimice și naturale din cauza concentrației lor ridicate.

Adesea, uleiurile esențiale și extractele naturale pot fi chiar mai agresive decât cele sintetice. Pe multe produse puteți vedea marca „EAC ”: indică faptul că produsul a trecut testul de toxicitate iar acesta are o confirmare din partea Declarației de Conformitate a Uniunii Vamale. Cu toate acestea, o persoană dintr-o sută poate prezenta o reacție alergică la aceste produse cosmetice.

Care sunt ingredientele la care putem avea alergie:

Parfumul

Se găseşte în aproape toate produsele, cu excepția celor hipoalergenice. Dacă aveți pielea sensibilă, este mai bine să nu cumpărați produse cosmetice parfumate. În compoziție, acești aditivi sunt marcați ca „parfum”.

Ingredientele care provin din plante

Conțin mulți compuși chimici diferiți, fiecare dintre aceștia putând provoca reacții neplăcute. Cea mai frecventă cauză a roșeţii, mâncărimii sau arsurilor sunt provocare de produsele cosmetice cu alcooli lanolini sau cu propolis.

Coloranţii

Deşi aceştia adaugă o culoare frumoasă produselor cosmetice, nu sunt utili pentru piele. Chiar și o cremă albă poate ascunde coloranți în compoziția sa. Prezența lor este indicată de marcajele „FD&C” sau „D&C”. Există, de asemenea, coloranți alternativi mai puțin agresivi – polifenol (roșu), carotenoid (galben și portocaliu) și clorofilă (albastru și verde).

Ingrediente comune ale produselor cosmetice ce pot provoca alergii și iritații 1

Siliconul și parafina

Siliconul este utilizat adesea în cosmetică ca agent de netezire. Cel mai adesea se adaugă în produse de machiaj, produse pentru păr şi creme.

Dacă aveţi probleme cu acneea, siliconul folosit în cantități prea mari poate agrava condiția pielii. Deoarece „aderă” foarte mult pe suprafață și poate bloca sebumul care iese din pori, facilitând astfel apariția coșurilor. Pe eticheta cosmeticelor pentru faţă pe bază de silicon ar trebui sa existe cuvântul „noncomedogenic”, care ne asigură că produsul va lăsa porii sa respire, minimizând astfel riscul de apariție a coșurilor nedorite.

Parafina este un ingredient oclusiv, similar siliconului.

Acesta formează un film pe stratul exterior al pielii și nu permite penetrarea altor substanțe. Utilizarea acestuia poate duce la exacerbarea acneei deoarece, odată cu sebumul, la nivelul pielii pot fi blocate bacterii și mizerie. Este important să folosim aceste ingrediente în cantități mici, pe pielea curată și doar cu ajutorul mâinilor spălate!

Conservanţii

Păstrează produsele cosmetice proaspete mai mult timp. Lista conservanților include: parabeni, benzoat de sodiu, acid benzoic, bronopol, metilizotiazolinonă, fenoxietanol, urée, diazolidinil.

Nu vă panicați încă, deoarece prezența lor este esențială în cosmetică! Aceștia previn apariția bacteriilor și a ciupercilor, dar pot constitui factori iritanți dacă sunt formulați într-o concentrație prea mare. Cu toate acestea, există și conservanți naturali, din care riscul de a dezvolta o reacție alergică este mai mic, cum ar fi tocoferol, particule de argint, acizi glicolici și salicilici.

Metale precum nichel sau aur

Aurul se adaugă serurilor și cremelor pentru a atrage atenția cumpărătorilor. Nichelul nu este permis să fie adăugat la produse cosmetice, dar urmele acestuia pot fi găsite în pigmenții pentru ruj, rimel și fard.

Surfactanții

Datorită acestora se produce spuma. Astfel, acest ingredient se găseşte cel mai adesea în şamponul pentru păr.

În cazul în care avem pielea sensibilă şi considerăm că anumit produs ne agresează tenul, putem citi pe etichetă ce conţine ca pe viitor să evităm astfel de situaţii neplăcute.

Ingrediente comune ale produselor cosmetice ce pot provoca alergii și iritații 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont