Îngrijirea tenului închis la culoare 1
– Make-up Artist Certificat

Tenul închis la culoare are nevoie de produse speciale de îngrijire?

Contrar așteptărilor multora dintre noi, tenul mai închis la culoare nu necesită anumite produse de îngrijire deoarece culoarea tenului nu este o componentă care determină tipul de ten. Niciun studiu științific din acest domeniu nu indică vreo corelație între culoarea tenului și produsele de îngrijire. Diferențele fenotipice de culoare există, de aceea tenul poate varia de la foarte deschis la foarte închis, însă aceste diferențe nu influențează alegerea produselor de îngrijire.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Aceasta, indiferent de culoare, are nevoie de aceleași substanțe nutritive pentru a face față unor probleme precum: arsurile solare, porii acoperiți, semnele de îmbătrânire și uscare, petele pigmentare, secreția excesivă de sebum și lista poate continua.

Indiferent de culoarea pielii este important să evităm ingredientele problematice din diverse produse de îngrijire precum: alcoolul (SD – special denaturated / denaturated alcohol), mentolul (menthol), uleiurile esențiale (peppermint, eucalyptus, lemon, lime), parfumul. Expunerea pielii la aceste ingrediente va agrava sau va crea noi probleme nedorite. Compușii de acest fel nu țin cont de culoarea pielii și vor acționa nociv asupra ei.

Ce este important de reținut pentru îngrijirea pielii de la nivelul tenului?

  • Utilizați întotdeauna un produs de curățare blând, solubil în apă (evitați săpunurile; sunt prea uscate, pot înfunda porii și pot face pielea să pară și să se simtă uscată).
  • Alegeți întotdeauna produsele potrivite tipului de piele (geluri și seruri cu formulare super-absorbantă pentru tenul gras sau mixt; creme și loțiuni pentru pielea uscată).
  • Folosiți întotdeauna o protecție solară pe timpul zilei (cauza cea mai frecventă a apariției petelor pigmentare și a semnelor de îmbătrânire, în special în cazul tenurilor închise la culoare, este deteriorarea cauzată de expunerea la soare).
  • Utilizați întotdeauna produse nutritive ce conțin ingrediente de calitate superioară precum antioxidanți sau agenți de restabilire a barierei naturale de protecție a pielii.

 

Prin ce este special tenul închis la culoare?

Tenul închis la culoare este mai predispus la unele probleme dermatologice decât tenul deschis la culoare. Printre acestea se numără creșterea firelor de păr sub piele, apariția anumitor pete pigmentare mult mai adânci și mai vizibile decât în cazul unui ten deschis, existența semnelor și iregularităților mai profunde la nivelul tenului. Aceste probleme necesită o atenție specială, însă nu trebuie neglijată nici rutina de îngrijire zilnică a tenului.

Conform studiilor, diferențele din punct de vedere structural dintre tenurile deschise și cele închise, exceptând culoarea, sunt date de:

  • grosimea pielii (în acest caz este posibil ca acneea să se manifeste diferit pe tenurile închise)
  • prezența redusă a ceramidelor în cazul tenurilor închise (ceramidele au rol fundamental în menţinerea apei în piele, iar prezența redusă provoacă uscarea tenului; folosite în produsele cosmetice previn îmbătrânirea pielii)
  • gradul de expunere neprotejată la soare (teoretic, cu cât tenul este mai închis, cu atât protecția naturală este mai eficientă, însă aplicarea unui produs care protejează împotriva radiațiilor solare este absolut necesară pentru asigurarea unei protecții eficiente)

 

Când vine vorba de îngrijirea tenului, tenul este ten indiferent de culoare. Gândiți-vă la alimentație! Cu toate că din punct de vedere genetic suntem diferiți, cu toții avem nevoie de mâncare nutritivă care să aducă un aport important de vitamine, antioxidanți și acizi grași pentru a ne menține sănătoși. Exact același concept se aplică și pielii tenului!

MACHIAJUL TENULUI ÎNCHIS LA CULOARE

Machiajul tenului închis la culoare respectă pașii standard în pregătirea tenului, alegerea fondului de ten și stilizarea sprâncenelor. Din punct de vedere cromatic, atât culorile puternic pigmentate, cât și cele neutre se potrivesc foarte bine tenului închis la culoare.

Pregătirea tenului

  • Curățarea

Pentru ca machiajul să reziste este necesar ca tenul să fie perfect curat, fără reziduuri ale altor produse (lapte demachiant sau apă micelară). Este ideală curățarea acestuia cu un gel blând.

  • Exfolierea

Exfolierea tenului este următorul pas important, iar dacă se face înaintea aplicării machiajului va contribui la un aspect uniform al acestuia (nu vor exista celule moarte la suprafață care să creeze un aspect neîngrijit). Exfolierea se poate face cu ajutorul unor șervețele abrazive speciale sau a unui burete konjac.

  • Hidratarea

Orice produs de hidratare folosiți este absolut necesar ca acest pas să nu fie omis! De asemenea, este important ca din momentul în care orice formulări fluide sunt aplicate pe ten să acordăm timpul necesar absorbției. În acest mod toate produsele care urmează să fie aplicate își vor îndeplini rolul!

  • Aplicarea bazelor de machiaj și a corecțiilor

În cazul tenului închis la culoare, aplicarea unei baze de machiaj și a corecțiilor poate fi subiectivă deoarece fiecare tip de ten se comportă diferit. Cum am menționat anterior, pielea tenului închis la culoare este mai groasă și în unele cazuri nu foarte permisivă în ceea ce privește absorbția. În aceste condiții, o parte din baza de machiaj poate să rămână în exces la suprafața tenului și să influențeze mai departe comportamentul fondului de ten. Astfel, este la latitudinea makeup artist-ului dacă aplică sau nu bază de machiaj.

În ceea ce privește realizarea corecțiilor se pune adesea accent pe acoperirea cearcănelor folosind corector puternic pigmentat în nuanțe de la portocaliu până la maro închis, în funcție de subtonul pielii.

Cantitatea de produs aplicată trebuie dozată eficient întrucât ”mai mult nu înseamnă neapărat mai bine”!

Alegerea fondului de ten și a paletei de culori

O metodă eficientă în ceea ce privește alegerea fondului de ten este identificarea subtonului. Acesta poate fi identificat utilizând o roată a culorilor. Identificarea corectă a nuanței subtonului ușurează considerabil alegerea nuanței fondului de ten și a paletei de culori pe care vrem să o folosim și la nivelul ochilor, obrajilor, buzelor, conturului și sprâncenelor. Formulările produselor se aleg în funcție de tipul de ten și de efectul dorit.

Fixarea machiajului

Fixarea machiajului se realizează în funcție de scop și de tipul tenului. Astfel, pentru fotografii în cadrul unui studio sau al unei prezentări de modă, spray-urile de fixare pot fi mai potrivite decât pudrele. În cazul unui machiaj care trebuie să reziste pe parcursul zilei se pot utiliza ambele produse dacă este nevoie, cu atenție însă la selecția culorii pentru pudră!

Sprâncenele

Nu putem fi mai fericite că sprâncenele subțiri ale anilor 90 nu mai sunt în trend! Mai mult de atât, acest trend nu va reveni prea curând, fiind substituit de apariția sprâncenelor voluminoase, pline și bine definite. Utilizarea unui produs special pentru fixarea sprâncenelor, dar și folosirea unor geluri, farduri sau carioci speciale pentru completarea golurilor și definirea formei corecte sunt elemente cheie în orice machiaj, nu doar în machiajul tenului închis la culoare! Nu uitați, sprâncenele reprezintă 80% din machiaj!

Machiajul tenului închis la culoare – tendințe 2020

  • Tenul perfect

Un ten perfect, indiferent de culoarea lui, nu va fi niciodată în afara tendințelor!

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 2

 

  • Eyeliner-ul

Nimic nu atrage atenția mai mult decât un eyeliner îndrăzneț. Utilizarea culorilor puternice și a cristalelor în acest machiaj este frecvent întâlnită.

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 3

  • Culoare, culoare, culoare

În materie de culoare, tendințele se îndreaptă către folosirea nuanțelor vii. Tenul închis la culoare contrastează excepțional cu întregul spectru de culori! Cerul este limita!

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 4

  • Pleoapel glossy

Strălucirea supremă nu este destinată doar obrajilor și buzelor. Gloss-ul aplicat peste un machiaj minimalist ridică și evidențiază ochii, obținându-se astfel un efect cu impact impresionant.

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 5

  • Tonuri neutre

Tonurile neutre vor arăta mereu foarte bine pe tenurile închise la culoare datorită complementarității armonioase care există între ele.

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 6

 

  • Glitter-ul

Glitter-ul este un trend care persistă și anul acesta, iar accentul se pune pe finish-ul și plasarea lui. Poate fi pus direct pe pleoape, sub forma unui eyeliner sau pe buze.

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 7

Tenul închis la culoare se remarcă prin puterea de a contrasta plăcut în combinație cu diverse culori, dar și prin capacitatea acestuia de a fi complementar cu culorile neutre. Este foarte versatil în ceea ce privește efectul pe care dorim să îl obținem prin machiaj. Neutru sau colorat, orice machiaj se poate adapta tenului închis la culoare!

 

Îngrijirea tenului închis la culoare 8

Referințe

Society for Imaging Science and Technology – Measuring Human Skin Colour

International Journal of Cosmetic Science – Skin color and makeup strategies of women from different ethnic groups

Journal of Drugs in Dermatology – Skin of color

Îngrijirea tenului închis la culoare 9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont