Alcoolul în produsele cosmetice 1

Orice femeie preocupată de aspectul ei știe că nu toate produsele de la raft sunt benefice pielii și că, uneori, de dragul profitului, producătorii uită să se mai gândească și la binele consumatorului. 

Din fericire însă, devenim pe zi ce trece mai informate și putem să luăm  singure cele mai bune decizii în materie de cosmetice.

Care e treaba cu alcoolul ?

Alcoolul în produsele cosmetice este folosit ca solvent, ca dezinfectat și conservant, având totodată și proprietăți anti-inflamatorii, sau facilitând  pătrunderea în piele a unor active cosmetice. Dar efectele alcoolului depind de tipul acestuia, pentru că, în caz că nu știai, bătălia se dă între alcoolul ,,bun” și alcoolul ,,rău”.

Alcoolul în produsele cosmetice 2

Alcoolul ,,rău”, neprietenos cu pielea are puternic efect degresant, curățând stratul de sebum. Chiar dacă acest lucru sună bine pentru persoanele cu pielea grasă, efectele utilizării pe termen lung sunt dezastruoase și includ pori dilatați, inflamații, îmbătrânire prematură, coșuri sau chiar îngrășarea pielii (adică exact lucrul de care voiai să scapi în primă instanță). Alte efecte negative ale acestui tip de alcool sunt distrugerea stratului de sebum, piele uscată și deshidratată, riduri fine.

Cum îl recunoști în lista de ingrediente?

Alcool denat, (alcool denaturat), ethanol, isopropyl alcohol, SD alcohol, denatured alcohol, methanol, propanol, benzyl alcohol sunt cele mai  frecvente denumiri ale sale.

De multe ori, alcoolul denaturant este amestecat cu ftalați, care pot cauza probleme de sănătate, precum diabetul sau infertilitatea și probleme hormonale.

Dacă volumul alcoolului dintr-o cremă este mai mic de 5%, acesta se va evapora în contact cu aerul, în timpul aplicării produsului, păstrându-și totodată proprietățile antimocrobiene.  Din păcate, producătorii nu includ în lista de ingrediente și concentrațiile folosite, deci nu ne putem baza prea mult pe această informație. În schimb, dacă alcoolul apare în listă printre primele 5-6 ingrediente, cel mai probabil acesta este prezent într-o cantitate mare.

Alcoolul prietenos cu pielea, cunsocut și sub numele de alcool gras (fatty alcohol) este obținut din plante și are efecte benefice asupra pielii. Conform studiilor, acest tip de alcool este mult mai bine tolerat de piele, având chiar efecte hidratante.

Cum îl recunoști în lista de ingrediente?

Behenyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Lanolin Alcohol and Stearyl Alcohol sunt denumiri sub care acest tip de alcool poate aparea în lista de ingrediente ale produselor tale cosmetice.

De reținut:

Produsele care sunt marcate alcool-free (fără alcool), se referă la conținutul de alcool ,,neprietenos”, dar pot conține alte tipuri de alcool.

Deși unele brand-uri încă susțin că alcoolul denaturat este inofensiv, noi suntem de părere că nu merită să ne riscăm, la propriu și la figurat, propria piele, mai ales când putem să apelăm la alternativele mult mai sigure oferite de alcoolul extras din plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Create an Account
Sus