Există două tipuri de filtre solare, cele chimice și cele minerale și fiecare acționează în mod diferit. Filtrele chimice absorb razele UV și le convertesc în căldură, iar cele minerale acționează ca o barieră care reflectă razele UV (de unde și denumirea de filtre fizice). Prin urmare, pentru a acționa, filtrele chimice trebuie să intre în piele, unde are loc tot procesul chimic. În schimb, filtrele minerale nu sunt absorbite de piele, ele acționând la suprafața acesteia, reflectând razele UV întocmai ca o oglindă invizibilă.

Filtrele chimice

Cum le recunoști în lista de ingrediente: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate.

Știai că ? Datorită conținutului de carbon, ele pot fi numite și filtre organice,  dar nu au nicio legătură cu produsele din agricultura fără pesticide (bio sau organice) ?

Avantaje:

  • Au o consistență fină, care nu te face să îți simți pielea încărcată.
  • Se combină bine cu machiajul.
  •  În funcție de brand, poți găsi variante non-grase, care să nu îți lase tenul lucios.

Dezavantaje:

  • Sunt în general mai greu tolerate de piele și pot cauza iritații, mai ales în cazul pielii sensibile sau acneice.
  • Folosesc de obicei o combinație de mai multe ingrediente, cu potențial iritant.
  • Unele studii asociază acest tip de filtre cu probleme hormonale, creșterea riscului de endometrioză, scăderea nivelului de testosteron, precum și alte probleme de sănătate.
  • Pot încarca porii
  • Nu acționează imediat – trebuie să fie aplicate cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare.
Filtre minerale și filtre chimice 1

Dacă decizi să optezi totuși pentru filtrele chimice, încearcă să le eviți pe cele care conțin Oxybenzone, considerat printre cele mai periculoase dintre acestea. Caută acele formule pe baza de Avobenzone, considerat cel mai sigur dintre filtrele chimice.

Pentru că ambele tipuri de filtre au suficiente dezavantaje, am putea considera protecția solară un rău necesar. Nu putem decât spera că, în viitor, știința ne va propune filtre cu protecție ridicată și cu zero dezavantaje. Până atunci însă, avem doar două opțiuni : filtre minerale sau filtre chimice. Tu pe care le preferi?

Filtre minerale și filtre chimice 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont