Ca make-up artist este foarte important să acorzi atenție igienei, să cureți și să dezinfectezi corespunzător instrumentele folosite – bureți, pensule, etc. (Acest lucru este valabil și pentru instrumentele de make-up de uz personal, pe care nu le împarți cu nimeni).

Nerespectarea normelor de igienă îți poate afecta pielea, genele sau sprâncenele, punându-ți în pericol sănătatea.

Ce este Demodex ?

Demodex sunt acarieni care trăiesc pe pielea umană. Aceștia pot fi de două feluri: demodex folliculorum și demodex brevis. Primul afectează glandele sebacee, iar cel de al doilea, trăiește în folicului pilos, afectând genele, sprâncenele sau chiar părul. Acest tip de acarieni se hrănesc cu sebum și celule moarte.

Știai că ?

Demodex este întâlnit la peste 90% din populație, dar în majoritatea cazurilor, prezența acestuia este asimptomatică. Imunitatea scăzută, folosirea produselorc necorespunzătoare, care pot cauza iritații, sau îngrijirea precară a pielii, pot activa acest tip de acarian.

Demodex și igiena 1

Simptomele infecției cu demodex:

În cazul demodex folliculorum, simptomele afectează zona ochilor și includ:

Blefarită (inflamația pleoapelor) și conjunctivită, pierderea genelor (madaroză), ochi uscați, usturime sau mâncarime ușoară în zona ochilor, lăcrimarea ochilor și chiar vedere slabă.

Simptome demodex brevis :

Se manifestă la nivelul tenului, incluzând iritații, acnee, pori dilatați, prurit, cuperoză.

Dacă ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, ar trebui să consulți un medic, care, în urma unor analize, îți va recomanda tratamentul corespunzător. Ia în considerare și faptul că simptomele acestei afecțiuni se manifestă pe fundalul imunității scăzute. Prin urmare, tratamentul va include și atenție la starea generală de sănătate, întărirea imunității, precum și o dietă echilibrată, fără prăjeli și produse de patiserie.

Pentru a preveni infectarea cu orice tip de demodex, încearcă să eviți sauna și expunerea exagerată la soare, mai ales în perioadele în care simți că ai imunitatea mai scăzută. Acordă atenție sporită igienei, nu  împrumuta nimanui rimelul sau buretele pentru machiaj și spală-ți prosoapele și lenjeria la minim 60 de grade Celsius.

Demodex și igiena 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont