Într-una din ieșirile cu prietenele mele în oraș, la un vin, am adus în discuție cremele și tratamentele faciale. Am dezbătut care sunt cele mai eficiente, dacă prețul reflectă și calitatea produsului, bio sau nu, am luat în calcul mai multe caracteristici pentru depistarea acelor produse pentru întreținerea eficientă a tenului. În timp ce le ascultam, una din prietenele mele în vârstă de 40 de ani (care pare de 30 de ani) intervine, și ne aduce la cunoștință că a încercat toate cremele posibile, indiferent de proveniență, preț, ediții limitate, concluzia ei a fost că cele mai eficiente tratamente pentru ten sunt cele făcute în casă de mâna ta. Fapt ce l-am aprobat cu toată inima și eu, sunt o fană a măștilor făcute în casă.
Ce trebuie să știți despre tratamentele și măștile efectuate în casă, de-a lungul timpului m-am documentat din cărți, site-uri asupra celor mai eficiente ingredient și tipuri. După scopul pe care îl urmăriți, acestea sunt de mai multe feluri:
- Măștile de curățare- rol de curățare, absorb murdăria, excesul de sebum, îndepărtează celulele moarte.
- Măști hidratante- indicate pentru tenurile uscate și deshidratate.
- Măștile nutritive- rol de regenerare a epidermei și de atenuare a apariței de riduri.
- Măștile calmante – recomandate pentru tenurile sensibile, care se irită ușor.
- Măști pentru închiderea porilor- recomandate pentru tenurile grase cu pori deschiși.
- Măști cu acțiune tonică- recomandate pentru tenurile ce prezintă riduri.
În primul rând pentru a avea un ten sănătos trebuie să controlăm și ce anume mâncăm cât și starea psihică, orele de somn. În urmă research-ului pe care l-am efecutat, am realizat o lista cu vitamintele esențiale pe care trebuie să le consumăm pentru a avea o piele sănătoasă:
Vitamina A– rol antioxidant, esențială pentru regenerarea celulelor pielii. Este un impuls pentru creșterea producției de colagen și regenerarea celulelor. Vitamina A o puteți găși în: gălbenușul de ou, morcovi, spanac, caise, salată verde etc.
Vitamina B– crește nivelul acizilor grași stimulând exfolierea pielii și fermitatea ei. O puteți găși în: drojdie, ouă, ficat, legume etc.
Vitamina C– stimulează colagenul, proteină care îi conferă tenului elasticitate, structură și tonificare. O gășiți în: citrice, broccoli, ardei, afine, roșii.
Vitamina D– esențială pentru dezvoltarea celulelor pielii. O gășiți în: gălbenuș de ou, somon, ulei de peste, ciuperci, soia etc
Vitamina E– un antioxidant care ne ajută la construcția și menținerea sănătății țesuturilor pielii. Alimentele în care o regăsim: nuci, muștar, spanac, semințe de floarea soarelui etc.
Și în cele din urmă un lucru esențial GRĂSIMILE- un nutrient important atât pentru piele cât și pentru sănătatea întregului corp, ne garantează o piele fină, catifelată și un par strălucitor.
Ce măști îți poți prepara cu ingredientele pe care le ai în casă, am găsit câteva rețete eficiente și simple:
Masca recomandată pentru tenul gras, albuș de ou bătut până ajunge spumă în care adăugați câteva pictaturi de lămâie (sau orice citrice pe care le aveți în casă). Albusul se îndepărtează cu ajutorul unei dischete fără a freca tenul. În cazul în care doriți să măriți puterea de curățare a măștii puteți adaugă două lingurițe de mălai. O altă masca eficientă pe care o puteți pune în aplicare vara este: căpșuni zdrobite la care adăugați câteva picături de lămâie, revitalizează și catifeleaza pielea.
Pentru tipurile de ten uscat, la baza acestor măști stă gălbenușul de ou care datorită unui procent ridicat de lecitină, vitamina A și colesterol, hrănește pielea și îi redă suplețea. Se mai adaugă ulei de măsline sau de floarea soarelui, pentru a nu se strânge. Pentru a conferi luminozitate
De asemenea pentru tenurile uscate se mai recomandă infuzii de ceaiuri sau sucuri de fructe. Spre exemplu sucul de morcovi bogat în vitamina A, suc de castraveți amestecat cu puțîn ulei de măsline, infuzii din ceai de tei.
Măști destinate pentru tenul acneic, se amestecă 25g de drojdie de bere cu o linguriță de glicerină și cu 25g de caolin până când se formează o pastă. O altă rețeta: o linguriță de drojdie de bere, amestecată cu o linguriță de ceai de mușețel și câteva picături de vitamina F.
În cazul tenurilor ce prezintă riduri recomand o mască dintr-un galbenus de ou frecat cu o linguriță de ulei de măsline, 0,10g lăptișor de matcă și 2ml vitamina A uleioasă. O altă varianta: o lingură de lapte călduț, un gălbenuș de ou, un vârf de cuțit de polen.
Pentru tenurile iritate, o lingură de suc de castraveți, o linguriță de smântână, un albuș de ou bătut spumă și 10ml tinctura de benzoe. O altă opțiune: 50ml suc de castraveți la care se adaugă caolin până la obținerea pastei.
Pentru tenul cuperozic, se amestecă o linguriță de miere de albine cu 10 picături de zeamă de lămâie și 5 picături de ulei de migdale.
Un rol important îl are și gomajul, un procedeu prin care pielea este curățată în profunzime, indicat în special în cazul tenului gras sau acneic, astfel celulele moarte sunt îndepărtate de pe suprafață pielii. Pentru a efectua gomajul se folosesc diferite tărâțe. O rețeta eficientă este: 20-30g flori de tei, se fierb în 500 ml în apă până scade în jumătate, la care se adaugă 2-3 lingurițe de mălai cernut. Pasta obținută se freacă pe zonele cu probleme.
Badin
Nu pot sa va multumesc suficient pentru postare. Astept cu nerabdare sa citesc mai multe. Rece.