Întotdeauna ochiul omului vede diferit culorile față de aparatul de fotografiat, noi vedem culorile mai vii, mai intense. Camerele foto nu au fost încă atât de îmbunătățite încât să surprindă aceeași gamă largă de tonuri comparativ cu ochiul uman care vede într-o singură imagine brută.

Creierul nostru evaluează constant lumina și corectează dinamica, astfel încât puteți vedea mult mai multe detalii în zonele cele mai strălucitoare și cele mai întunecate ale locurilor în care priviți, precum și în tonurile medii. Înțelegerea diferenței dintre ceea ce vedeți și ceea ce captează camera vă va ajuta să deveniți un fotograf mai creativ (și să vă economisiți timpul la fotografiile post-procesare).

Diferite tipuri de lumină

De fapt, lumina poate fi dură sau fină, directă sau difuză. Lumina directă provine de obicei dintr-o sursă de lumină relativ mică, creând o umbră cu margini clare, ca într-o zi însorită. Lumina difuză, de exemplu, când soarele este în spatele unui nor, creează umbre fine.

Lumina tare se caracterizează prin contrast ridicat, margini dure, multe texturi și detalii.

Lumina fină este caracterizată de umbre ușoare, mai puțin contrast, mai puțină textură și detalii.

Lumina are multe alte calități, în funcție de ora zilei, sezonul, condițiile atmosferice și locația geografică. Lumina poate fi caldă și poate avea o nuanță aurie, ceea ce se întâmplă de obicei dimineața și seara. De asemenea, poate fi rece și să aibă o nuanță albăstruie, adesea pe străzile orașului, unde clădirile blochează soarele sau în zilele foarte înnorate.

Gama tonală de lumină

De obicei, cu lumină fină obțineți o gamă tonală mai restrânsă (contrast mai mic). În condiții de iluminare fină, camera dumneavoastră. va crea imagini cu detalii în umbre și în evidență, dacă vă expuneți corect fotografiile.

Lumina slabă

În cazul iluminării dure, intervalul tonal dintre cele mai strălucitoare și întunecate părți ale imaginii poate fi mult mai mare. Poate că, camera dumneavoastră. nu va putea să capteze detalii în lumini și în cele mai întunecate părți ale imaginii într-un singur cadru.

Când veți învăța să vedeți lumina și să înțelegeți tipul de lumină în care fotografiați, o veți simți și veți deveni mai creativi și mai exacți din punct de vedere tehnic în fotografia dumneavoastră.

Dacă vrei să creezi un portret delicat, cu nuanțe fine, relaxante, nu trebuie doar ca subiectul tău să fie în dispoziția potrivită, ci ai nevoie de iluminare care să se potrivească cu starea de spirit. Lumina fină, difuză, vă va ajuta să vă atingeți obiectivul, în timp ce încercați să creați acest stil de portret în aer liber în mijlocul unei zile însorite luminoase pot fi sortite eșecului.

Lumina în fotografie 1

Lumina tare

Lumina tare poate crea fotografii mai dramatice. Folosind o gamă de contrast, astfel încât părțile din compoziția dumneavoastră să fie izolate, fie pentru că sunt prea luminoase, fie prea întunecate pentru a fi fixate de aparatul foto, este adesea un mod eficient de a crea fotografii mai creative.

Expunerea imaginii în așa fel încât să vizualizeze detaliile în evidență și să permită umbrelor să arate puține detalii sau să nu le afișeze deloc este o tehnică excelentă pentru studiere. În mod alternativ, în condiții de iluminare dură, puteți ajusta expunerea pentru zonele întunecate ale compoziției dvs. și veți pierde detalii în evidenție.

Fotografii care se orientează mai mult pe tehnică consideră că expunerea ar trebui să fie uniformă fără pierderea de detalii și este posibil să nu fie de acord cu acest concept.

Concentrându-se în principal pe detalii tehnice, în multe cazuri nu va avea un astfel de efect.

Lumina în fotografie 2

Fii creativ cu lumina!

Iluminatul poate fi o dilemă dacă nu se potrivește cu starea de spirit sau scenariul pe care doriți să-l fotografiați. Încurajarea pentru a crea povești interesante, fascinante, chiar și atunci când vă confruntați cu condiții adverse de iluminare, este o provocare mare și vă va ajuta să creșteți ca fotograf.

Acordați atenție luminii, oriunde v-ați afla, chiar dacă nu aveți o cameră cu dumneavoastră. Uitați-vă doar la lumină.  Gândiți-vă la calitățile luminii și la modul în care acestea vă vor afecta fotografiile.

Lumina vă ajută sau vă împiedică să creați stilul de fotografii pe care îl doriți?

Învață să vezi lumina!

Dacă lumina nu este potrivită pentru ceea ce doriți să afișați pe fotografiile voastre., va trebui să faceți modificări adăugând lumină folosind un bliț sau un reflector sau o altă sursă de lumină suplimentară. Uneori, chiar schimbarea unghiului de vizualizare în raport cu subiectul tău va avea un efect semnificativ asupra stării tale de spirit și a modului în care se transmite lumina. De exemplu, folosind iluminare de fundal în loc de iluminare frontală sau laterală.

Cele mai ideale condiții pentru fotografierea machiajului sunt într-o cameră cu ferestre mari și lumină fină (indirectă).  În astfel de condiții realiste și favorabile, puteți lua în considerare toate detaliile, iar machiajul din fotografie se va dovedi cât mai aproape de realitate.

Dar condițiile ideale sunt foarte rare, iar lămpile cu inel au încetat de mult să fie ceva neobișnuit și aproape întotdeauna ajută. Înainte, existau doar lămpi cu o culoare caldă sau rece, dar acum totul este complet diferit.  Lămpile moderne au deja telecomenzi, oglinzi amovibile și alte accesorii ajutătoare.

O lampă bună trebuie să aibă în mod obligatoriu un buton de temperatură a luminii, de la cald până la rece. Fiecare telefon are propria redare a culorilor, astfel încât setările lămpii pentru fotografierea pe un dispozitiv pot să nu fie deloc potrivite pentru altul – asigurați-vă că aveți în vedere acest lucru! În timp, veți înțelege ce setări sunt potrivite pentru telefonul dvs. și chiar schimbarea lămpii nu va deveni un obstacol pentru fotografiile bune!

Cea mai frecventă greșeală la fotografiere este 100% puterea luminii și modelul este așezat prea aproape de sursa de lumină. Lumina strălucitoare „mănâncă” toate culorile machiajului, iar în fotografie veți vedea un machiaj complet diferit.

Sfatul nostru: reglați poziția lămpii – astfel efectul va fi mai natural.


Make-up Artist: Paulina Buldumea

Hair: Dorina Bulgaru

Fotograf: Cătălin Muntean

Styling: Check Vintage & More, Alexandra Caspruf Jewelry

Model: Georgiana Rotaru

Lumina în fotografie 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont