Alcoolul izopropilic 1
Drd. Cristina Urducea – Cercetător Științific

Ce este alcoolul izopropilic?

Alcoolul izopropilic numit și alcool de izopropil sau izopropanol (IPA), este un factor chimic de curățare, bazat pe alcool. Este incolor și inflamabil, cu un miros puternic. Sinonimele folosite sunt: 2-Propanol, sec-Propyl alcohol, Isopropyl alcohol,Isopropanol.

Alcoolul izopropilic este un produs chimic de mare importanță, dar poate fi considerat în anumite situații și o materie primă. Este utilizat în principal ca agent de deshidratare și agent de curățare în industria farmaceutică, cosmetică, cea a parfumurilor și în industria electronică și a materialelor plastice.

Izopropilul, ca și compus chimic, este cel mai simplu exemplu de alcool secundar. Izopropilul și alcoolul etilic sunt doi compuși organici. Grupul funcțional primar al acestora este grupa -OH. Alcoolul etilic are doi atomi de carbon, în timp ce alcoolul izopropilic are trei atomi de carbon. Este simplu de reținut pentru a le putea diferenția!

Alcoolul izopropilic, cunoscut și sub denumirea de 2 propanol sau alcoolul de frecare, este un izomer al propanolului. Formula moleculară este C3H8O sau C3H7OH.

Isopropyl-ul,

Sau rubbing alcohol (cum este denumit pe scara largă în Statele Unite, are ca substanță activă: 2-propanol și poate fi folosit ca antiseptic lichid pentru curățarea suprafețelor. Acest isopropyl alcohol este un solvent organic, apreciat pentru proprietățile sale degresante cât și dezinfectante.

Iată un alt rol de utilizare al acestui alcool, într-un domeniu cu o importanță deosebită, în stomatologie, având rol dezinfectant pentru instrumentele folosite, dar și ca substanță activă în timpul unor tratamente alături de hipocloritul de sodiu. Alcoolul potențează hipocloritul de sodiu, astfel încat acesta să poată penetra până la nivelul canaliculelor de cele mai mici dimensiuni.

Utilizarea alcoolului izopropilic

Se mai pot aminti și alte utilizări ale alcoolului izopropilic: pentru curățarea diferitelor suprafețe, datorită proprietăților sale dezinfectante și degresante, pentru eliminarea murdăriei și degresarea obiectelor artiștilor: pensule, palete, spatule, cuțite) , urmele lăsate de ceară, adezivi sau markere. Curăță eficient aparatele electrocasnice (cuptorul cu microunde, cuva mașinii de spălat sau a uscătorului) cât și componentele electronice (diode, conectori).

De reținut că acesta nu afectează materialele cu care intră în contact (lac, vopsea, cauciuc, policarbonat, plastic, metal). Atunci când lăsăm arta să dea curs creației, și ne pătăm hainele cu vopsea, tot alcoolul ne vine în ajutor! Nu afectează pielea, însă se recomandă utilizarea în cazul copiilor, după împlinirea vârstei de 2 ani.

Alcoolul izopropilic utilizat în cosmetică

De astăzi îți poți curăța fardurile fără nici un dubiu că ai putea să îți strici colecția!!!!!

În meseria de make-up artist, trebuie să știi că alcoolul izopropilic îți vine în ajutor de fiecare dată pentru a-ți putea curăța toate fardurile, pentru o igienă perfectă, mai ales în situația în care ai mai mult de o clientă în aceeași sesiune de machiaj. Această soluție nu afectează în niciun fel culorea, textura și pigmentul fardului. Tot ce trebuie să faci este sa pulverizezi soluția peste fardurile tale: fard de pleoape, iluminator, etc.

Repară fardurile. Produsele de machiaj, în general fardurile care au tendința de a se sparge cu ușurință, pot fi reparate pulverizând puțin alcool izopropilic apoi netezind cu degetele bine iar peste câteva ore, va fi ca nou. Curăță foarte bine pensulele de machiaj, buretele pentru fard sau beautyblender-ul fondului de ten.

Cu alcoolul izopropilic se curăță foarte bine oglinzile și geamurile. Folosind isopopanol preț de câteva ori, se șterg cu ușurință urme de grăsime, vopsea de păr sau fixativ. Cele mai importante simptome și efecte, acute și întârziate.

Depresie a sistemului nervos central, expunerea prelungită sau repetată poate cauza:, ameţeală, dureri de cap, vărsături, narcoză, toropeală, supraexpunerea poate cauza efecte reversibile, uşoare asupra ficatului., aspirarea poate conduce la:, edem pulmonar, pneumonie.

Precauții pentru mediul înconjurător: A nu se arunca la canalizare!!!

Surse:

trada.ro

ro.wikipedia.org

samchim.ro

ideipentrucasa.ro

dspace.usm

Alcoolul izopropilic 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont