Uneori ne temem de ce e mai puțin înspăimântător și nu invers. Este foarte important să cunoaștem bolile de piele deoarece vă va ajuta să determinați bolile dermatologice, pentru siguranța voastră și a clienților voștri.

Acnee

Acneea – este o inflamație cronică foarte răspândită, legată de înfundarea glandelor sebacee și de o secreție abundentă a grăsimilor pielii. De fapt, această creștere a secreției provoacă dereglări în eliminarea grăsimilor, ducând la înfundarea glandelor sebacee, ceea ce duce la inflamare.

În acest caz se poate observa hyperkeratoza – care este o îngroșare excesivă a stratului cornos al epidermei, și ca consecință o activitate ridicată a bacteriei Propionibacterium acnes. Această bacterie este condiționat patogenă, adică se regăsește aproape la toți oamenii, dar se manifestă doar în anumite condiții, cum ar fi:

  • Dereglări hormonale
  • Slăbirea imunității
  • Seboreei
  • Predispunere genetică către acnee

Acneea poate fi de grade diferite:

  • Acnee Comedonală – în general comedoanele închise pe toată suprafața feței, dar fără elemente de inflamare.
  • Acnee Papulo-Pustuloasă – deschiderea și închiderea comedoanelor,se identifică pe piele papule și pustule, dar nu foarte multe.
  • Acnee Nodulară – toată fața este acoperită cu pustule, se observă comedoane deschise și închise.
  • Acnee gravă – se observă cumularea pustulelor, formând imense focare de inflamație. Singura acnee care nu este transmisibilă, însă deseori provoacă infecții secundare din cauza igienei și tratamentului necorespunzător (deseori fără implicarea unui medic specialist).

Demodex-ul

Agentul care cauzează demodex–ul este Demodex Folliculorum, care la fel, este o bacterie condiționat-patogenă. Acest microorganism se regăsește lângă cavitățile foliculului pilos (rădăcina părului) și a glandei sebacee. Se pronunță mai ales în cazul imunității scăzute, micșorării protecției lipidice și a stării imunitare anumitor părți ale pielii. În același timp poate să se manifeste în cazul acneei sau rozaceei.

Suprafețele caracteristice sunt pliurile nazolabiale, barba, obrajii. Vizual le putem identifica ca suprafețe edematoase inflamate, cu papule mov. În locurile în care bacteria este intens prezentă se resimte mâncărime și usturime (ardere). Pleoapele sunt de asemenea, nu rareori, afectate de aceasta boală.

Vizual sunt identificate prin inflamare edematoasă, depuneri albe pe gene, căderea genelor, conjunctivita. În cazul pielii uscate, Demodex-ul nu apare. Tratamentul acestei boli este unul îndelungat și este orientat spre identificarea și eliminarea problemelor din organism. Demodex-ul nu este contagios.

Rozaceea

Rozaceea este o boală dermatologică cronică de o etiologie neclară. Factorii provocatori sunt dystonia vegetativ-vasculară, dereglările endocrinice, dereglări ale tractului digestiv, factori ereditari, stresul și condiții ecologice de calitate proastă.

Suprafețele afectate – obrajii, nasul, barba, fruntea. Aceasta boală distruge vasele și capilare feței, ceea ce în timp duce la consecințe ireversibile. Rozaceea se caracterizează prin câteva grade de severitate:

  • Eritematoasă – începe cu o înroșire stabilă a obrajilor după expunerea la frig, consumului de alcool sau a unei retrăiri puternice. Se conturează și se observă clar rețeaua capilară, apar steluțe venoase. În timp se formează un edem stagnat de culoare purpurie.
  • Papulo-Pustuloasă – pe fundalul edemului apar elemente de inflamare, care sunt încercuite în timp de alte infiltrate. Roșeața nu trece.
  • Productivă – în jurul elementelor inflamate apar gropițe circulare, fața devine deformată, de culoare roșu-albastru.
  • Formarea Rinofimei – transformarea ireversibilă a formei nasului. Boala nu este contagioasă

Bolile de piele 1

Mai departe o sa ne axăm pe bolile dermatologice contagioase, prin prisma simptomelor la care make-up artiștii trebuie să acorde o deosebită atenție. Acestea sunt piodermitele. Sunt boli dermatologice, cauzate de microorganisme piogenice. La rândul lor se împart în stafilodermii și streptodermii. Stafilodermiile sunt în general cauzate de stafilococul auriu, care se caracterizează printr-o pustulă ( vârf ascuțit puroiat, care se formează în cavitatea folicului de păr) . Streptodermiile sunt cauzate de streptococul beta-hemolitic, care sunt caracterizate de formarea unor acumulări apoase (diametru aprox. 1 cm) cu o suprafață moale, și cu elemente inflamate în jurul său.

Foliculita

Este o boală care face parte din familia stafilodermiilor, de etiologie infecțioasă. Afectează părțile medii și adânci ale foliculului părului, provocând apariția pustulelor. După stoarcerea pustule apar mici răni (care dispar foarte greu), iar la stoarcere mai agresivă poate lăsa cicatrici. Localizare – suprafețele de creștere a părului. Inițial foliculita se manifestă printr-o formă mai simplă (denumită osteofoliculită) la suprafața pielii în regiunea foliculului de păr. Dimensiunea pustulei în cazul osteofoliculitei este undeva în jur de 3-5 mm cu suprafața de înroșire de 2-3 mm. Într-o formă mai avansată doar pustula poate ajunge la dimensiunea de 1,5 cm. În general, cauza apariției aceste boli este în mare parte bacteriană (stafilococul), dar în anumite cazuri sunt provocate de infecții fungice și diferiți viruși.

Make-up artistul, în acest sens, poate deveni purtător de formă simplă a foliculitei (osteofoliculita), prin urmare dragi colegi fiți atenți și precauți.

Furunculoza

O formă grea a stafilodermiei, care se caracterizează prin formarea unei pustule adânci sub forma unui coș de culoarea roșie bine pronunțată, cu un diametru de 3-5 cm. Peste câteva zile în centrul acestei pustule se formează un con cu un punct negru la vârful ei, care după un anumit timp se desface, lăsând urme de cicatrizare. Boala are un efect și asupra stării generale a corpului ( febră, dureri de cap, intoxicație).

Impetigo

Boala cauzată în mare parte de flora streptococică, mai rar de stafilococică. Este foarte des întâlnită la copii și la femeile tinere cu piele sensibilă. Inițial se manifestă prin formarea unor pete roșii mici pe piele, care după câteva ore se transformă în niște mici acumulări apoase (bășici, bule) , și care ulterior se sparg. Bășicile preiau diferite forme: formă de fantă (crăpături înguste), formă inelară, formă de bule (mai mari). Impetigo este foarte contagioasă!!!

Trihofitia

Periculoase pot fi nu doar bolile bacteriene, ci și cele fungice (ciuperci), precum și cele provocate de diferiți viruși. Cea mai des întâlnită infecție fungică este Trihofitia, care cauzează deteriorarea pielii, părului și a unghiilor. Ea poate fi de 2 feluri: de suprafață și infiltrativă. În regiunea creștetului și a feței, Trihofitia se manifestă prin pete mari și rotunde cu marginile foarte bine definite și o exfoliere moderată. În zona afectată, de cele mai multe ori, părul este fracturat (rupt) și ușor ondulat. Trihofitia este la fel, foarte contagioasă!!!

Moluscum Contagiosum

Încă o boală virală extrem de contagioasă care trebuie menționată : afectarea cu un virus variolic al pielii și a membranelor mucoasei. Vizual se identifică prin formațiuni nodulare cu mici gropițe în centru.

Pielea nu își schimbă culoarea, însă formațiunile câteodată pot fi sidef. Este foarte important să nu stoarcem conținutul formațiunilor. Perioada de incubare a bolii durează de la câteva săptămâni până la câteva luni. La depistare este recomandată izolarea în regim de carantină.

Așadar, ce să facem dacă am observat la unul din clienții noștri simptomele unei boli dermatologice?

În cazul unora din bolile descrise mai sus ( acnee, Demodex, rozacee) putem să lucrăm în continuare liniștiți, folosind toate instrumentele.

În cazul foliculitei de suprafață (osteofoliculita) – la aplicarea make-up-ului este necesară utilizarea bureților de unică folosință.

În cazul furunculozei – neapărat trebuie să lucrăm cu mănuși și să folosim bureți de unică folosință.

Dacă o să întâlniți clienti cu boli rar întâlnite, precum impetigo, trihofitia, Moluscum Contagiosum, aveți tot dreptul să îi refuzați. Deoarece în caz contrat veți fi nevoiți să aruncați toate pensulele, să închideți salonul pentru carantină și să vă lecuiți cu antibiotice și preparate antivirale.

Bolile de piele 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont