Alunițele (nevii) sunt întâlnite la aproape toată populația și majoritatea sunt normale; trăim cu ele toata viața și nu ne fac probleme.
Alunițele problematice
Anumite alunițe ascund însă afecțiuni severe precum cancerul de piele, iar riscul mai mare îl au următoarele persoane:
– cele cu pielea dechisă la culoare, părul blond, ochi albaștri
– cele care apelează la bronzarea artificială (solarul)
– cele care s-au expus la soare în repetate rânduri
– cele cu multiple alunite pe corp sau cu istoric familial de melanom
Alunițele neproblematice
Daca alunițele sunt simetrice, cu o culoare uniformă, contur regulat, iar imaginea dermatoscopică nu ridică suspiciuni de malignitate, nu rămâne decât să le monitorizați o dată pe an la medicul dermatolog și să utilizați produse dermatocosmetice cu ecran solar. Expunerea la soare trebuie să se realizeze în afara orelor 11:00-16:00, iar stratul de cremă cu factor de protecție solară trebuie reaplicat des.
În cazul unei arsuri solare
Nu aplicați produse preparate în casă sau “leacuri băbești”, întrucât puteți agrava leziunile. Asigurați-vă că aveți în bagaj și o loțiune “after-sun”, reparatoare și cicatrizantă!
Eliminarea alunițelor
Dacă o #aluniță vă deranjează estetic, se poate elimina prin diferite metode însă doar la medicul dermatolog, în urma unei consultații, va ajuta să stabiliți planul de tratament.
Până ajungeți la medic, nu uitați de auto-examinare: verificați dacă aveți alunițe nou apărute și dacă acestea respectă regula ABCDE!
Badin
Nu pot sa va multumesc suficient pentru postare. Astept cu nerabdare sa citesc mai multe. Rece.