Ce sunt porii?

Structuri normale ale pielii prin care glandele sebacee pot elimina produsul de secreție la suprafața epidermului. Când sunt măriți determină o textură neregulată la nivelul tenului.

Care sunt cauzele dezvoltării porilor dilatați?

  • Predispoziția genetică. Putem moșteni caracteristici anatomice faciale de la unul dintre părinți.
  • Seboreea – dacă glandele sebacee sintetizează sebum în exces, porii se pot dilata pentru a elimina sebumul la suprafața pielii mai ușor.
  • Înaintarea în vârstă și expunerea la soare (fotoîmbătrânirea extrinsecă) duc la o lărgire a rețelei fibrelor de colagen ( această rețea de fibre acționează ca suport pentru pori).

Cum scăpăm de porii dilatați? 2

Cum putem îmbunătăți aspectul porilor dilatați?

Lasere ablative precum laserul fracționat CO2 – acționează prin microcoloane ablative la nivelul dermului profund și stimulează regenerarea celulară și neosinteză de colagen. Pe scurt, „strânge” rețeaua de fibre din jurul porilor și îi micșorează vizibil.

Microneedling/Dermapen – utilizează microane fără energie termică – induce formarea de colagen și este potrivit inclusiv pentru fototipuri cutanate mai închise.

TCA cross – peeling chimic ce presupune aplicarea acidului tricloracetic în concentrație mare direct în pori; principiul este asemănător corecției cicatricilor ice-pick cărora le „apropie” marginile și le micșorează astfel diametrul.

Ce să introducem în rutina de skincare?

  • Retinoizi – alegerea nr. 1 pentru reducerea porilor. Recomand acid retinoic/adapelene pentru potența crescută.
  • BHA – acid salicilic – este un acid hidroxilic lipofil deci are afinitate pentru glanda sebacee.
  • SPF – previne degradarea colagenului cauzat de radiațiile UV.

Cum scăpăm de porii dilatați? 3

Ce ne ajută?

Tratamentele faciale care utilizează vaporizatori cu aburi. Expunerea tegumentului la temperaturi înalte nu „deschide” porii, precum nici frigul nu îi „închide”. Acestea sunt mituri ! Căldura stimulează vasodilatația și face ca tenul să fie mult mai sensibil la substanțele aplicate local sau la presiune ( atenție la microdermabraziune/extracție comedoane!).

Cum scăpăm de porii dilatați? 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont