Felix Stein, un make-up artist internațional, judecător al campionatelor mondiale și europene de machiaj creativ și Body Art, speaker al Congresului Internațional al stiliștilor, speaker și judecător al Academiei BM și al Festivalului Word Bodypainting, precum și fondatorul campionatului „Battle of Makeup Artists” (Austria), Judecător permanent al festivalului internațional de frumusețe „Nevskie Berega” Rusia, „Viridiland” Kiev, judecător șef al Campionatului OMC Israel, Fondator al liniei profesionale de produse cosmetice FELIX SHTEIN „Esența frumuseții” și Director al școlii de machiaj profesional a autorului FELIX SHTEIN, a oferit un interviu interesant pentru revista Beauty Factory Magazine.
Haideți să vedem cheia succesului lui Felix și sfaturile pe care ni le oferă pentru o carieră înfloritoare.
1. Când și cum s-a născut pasiunea ta pentru make-up?
Pasiunea mea pentru machiaj am descoperit-o întâmplător, trecând pe lângă una dintre vitrinele unei școli de machiaj în anul 1987. Ceea ce m-a făcut să intru în acel studio, a fost vitrina care arăta fabulous, cu poze foarte mari în care erau prezentate machiaje cu efecte speciale și body art. Pe mine m-a împins curiozitatea deoarece nu mi-am dat seama inițial unde am ajuns, apoi după am realizat că este o școală de machiaj. Fetele de acolo, au încercat să mă convingă cât de frumos este acest domeniu , iar acum sunt foarte fericit că am descoperit machiajul, dar mai ales că l-am descoperit întâmplător. Cursul a durat 6 luni, însă mi-am dat seama că orice curs de bază ai urma, acesta nu îți va oferi toate informațiile și toată încrederea în tine, deoarece constați că nu ai avut parte de suficientă practică. Ajungând la această concluzie, mi-am propus ca în fiecare zi să refac câte un machiaj pe care l-am învățat la curs.
Pe vremea aceea lucram ca bucătar la un restaurant de lux și am început să fac practică pe toți colegii mei, de la chelneri, la bucătari. Am fost foarte supărat că nu mi-au ieșit machiajele din prima, astfel m-am hotărât să merg la un club din oraș să machiez persoanele care vor petrece acolo. Am discutat cu managerul clubului, nu am vrut să fiu plătit cât aș fi meritat, am cerut o mica sumă doar pentru produse și lumini, pentru a putea machia toate persoanele doritoare. În principiu, de la ora 23:00 până la ora 2:00 machiam pe toată lumea. Nu erau machiaje complete, poate doar anumite elemente dintr-un machiaj însă această practică mi-a oferit mai mult decât m-aș fi putut așteptat : nu îmi mai era frică să lucrez cu oamenii, nu îmi mai era frică de lumini și de blitz-uri, am învățat să fac față oricărei încercări și să lucrez sub presiune, plus de asta m-am împrietenit cu foarte multă lume din această industrie : jurnaliști , make-up artiști, oameni care lucrau la agenții de publicitate, modele și oameni diverși din diferite ramuri ale acestui business.
Primul meu job a venit în urma colaborării cu acest club, acesta a constat într-un afiș pentru un restaurant de pește. Apoi am fost contactat pentru un eveniment unde trebuia să fac un body-art și ulterior o serie de evenimente de acest gen în Israel, practic am inventat acest gen de evenimente în Israel ( body-art ).
Să fiu trendsetter în acest domeniu, îmi oferă o satisfacție mare , însă pasiunea mea pentru make-up așa a prins contur iar tot ce s-a întâmplat s-a datorat unor țeluri pe care le-am dus la bun sfârșit.
2. Care este cheia succesului în meseria de make-up artist?
Sunt de părere că este nevoie de foarte multă ambiție , țeluri propuse pe care trebuie să înțelegi cum trebuie să le obții , să încerci să simți ce este în vogă, ce îi este interesant clientului , să fii în topul tendințelor și tot timpul să încerci să faci lucruri noi. Nu tot timpul trebuie să lucrezi pentru bani, principalul este să ai activitate și să evoluezi. Sfatul meu pentru voi este să lucrați continuu și să nu rămâneți blocați într-o anumită zonă, trebuie să încercați să evoluați.
3. Ce părere ai despre make-up artiștii și piața din România?
Am fost de câteva ori în România, în mai multe orașe, pentru a susține câteva masterclass-uri și da, cu siguranță make-up artiștii de la voi nu m-au dezamăgit. Sunt foarte creative, lucrează frumos și stilat, atât în realizarea machiajului clasic dar și în realizarea celui creativ. Nu pot spune că, cunosc 100% piața din România și toți make-up artiștii, dar în urma masterclass-urilor pe care le-am susținut, am rămas plăcut surprins de elevi la partea practică.
4. De unde atât talent și inspirație într-un singur om? Ce te inspiră cel mai mult?
Nu este prima dată când sunt întrebat în interviuri de unde găsesc inspirația și unde se ascunde acel demonaș care mă ajută să gândesc machiajele creative. Consider că această inspirație o am de când sunt mic, deoarece m-am născut în Vilnius, practic într-un muzeu în aer liber. Când eram la școală, nimic nu mi se părea încântător și mereu chiuleam, nu este un exemplu bun, dar astăzi vă vorbesc despre mine și istoria mea. Când chiuleam de la ore, timpul îl petreceam în muzee, galerii și expoziții de artă, cu siguranță acest lucru m-a dezvoltat și are astăzi o influență artistică în prezent. Nu am terminat artele, școala de picture, nu pot spune că sunt pictor, însă desenez ca un make-up artist, este cu totul o altă ramură a artei. Se vede diferența dintre un pictor și un make-up artist în creearea unui body art , ambele ramuri sunt incredibile dar diferite.
Cel mai mult mă inspiră 2 lucruri : modelul și natura. Modelul cu siguranță deține un procent mai mare pentru că atunci când văd un model superb, mă inspiră instant și îmi creez instant lucrarea. Pentru a crea o lucrare superbă, trebuie să mă îndrăgostesc de model. Dacă nu am o conexiune cu modelul, dacă nu am acea scânteie de moment, machiajul va fi unul simplu, de salon și cu siguranță nu voi crea machiaje de revistă, astfel modelul are un procent de 90%.
Pentru mine contează foarte mult modelul, însă și fotograful cu care lucrez, de atfel am câțiva fotografi cu care colaborez. Modelul și fotograful sunt ca niște diamante în colecția ta, pe care trebuie să le păstrezi. Am un fotograf cu care lucram doar de dragul artei, când aveam amândoi puțin timp liber, luam primul avion pentru a ne vedea și a crea ceva împreună, deoarece atunci când este pasiuni, nici distanța nu mai pare așa de mare. O echipă frumoasă, înseamnă cheia succesului pentru voi, deoarece atunci când lucrați în echipă, cu același vibe, aceleași țeluri, rezultatul este succesul.
5. Consideri machiajul creativ mai greu decât machiajul de beauty?
Machiajul creativ și machiajul beauty, sunt două lumi diferite. Machiajul creativ înseamnă emoția pe care o trăiești, poți realiza un astfel de machiaj chiar și în câteva luni, să te gândești non-stop la el, să fie ca un copil sau poți să îl realizezi în câteva secunde dacă ai conexiune cu modelul. Acest tip de machiaj este mai emotional decât cel de beauty. Machiajul de salon este mai tehnic, se poate crea în urma unor scheme, are reguli explicite și stricte de multe ori.
Sunt 2 lumi total diferite, însă pentru mine contează și machiajul de beauty deoarece de cele mai multe ori, îmi poate fi bază pentru machiajul creativ, mai întâi realizez un machiaj beauty și apoi îl transform în creativ. Cu siguranță nu pot spune care dintre cele două sunt mai grele pentru că ele sunt total diferite.
6. De unde ți-a venit ideea de a organiza un concurs internațional de make-up?
Ideea organizării unui campionat international a luat naștere în anul 2016. De fapt ideea nu a fost a mea, ci a asociatei mele care organiza masterclass-uri în Sankt Petersburg, Olga Zdesenko. Eu și administratorul am susținut-o și astfel am format acest campionat. Prima ediție a fost de altfel cea mai memorabilă, cea mai activă, aceasta de altfel mi-a dat impulsul să merg mai departe și să organizez celelalte concursuri. Ediția de anul acesta este și mai interesantă deoarece le oferă participanților ocazia de a lucre în mediul lor, în confortul lor. Un lucru important de precizat este că juriul este diferit în fiecare an !
În fiecare an, concurenții sunt mai creative, mai interesanți, mai ales că un atuu este că poți particiăpa în fiecare an, chiar dacă ai participat anterior. Sunt foarte fericit că am hotărât să particip în organizarea acestui campionat international și sunt și mai fericit că lucrez alături de colegii mei care sunt și ei organizatori ai concursului.
Orice concurs sau campionat îți dă avânt să ieși din zona ta de confort, dar ca să realizezi acest lucru este necesar să îți dorești să evoluezi. Desigur ca să evoluezi , cu siguranță te vei întâlni și cu greșeli din care vei învăța, însă atunci când te pregătești să participi la un concurs este nevoie să ai alte așteptări de la tine și să crezi în tine pentru a bifa bucket list-ul. Aici trebuie să vrei să învingi niște targeturi.
7. Consideri că este important pentru un make-up artist să participe la concursuri? De ce?
Deoarece make-up artiștii fac mereu o muncă repetitivă, din inerție, aceleași machiaje, aceleași cliente, este nevoie să îți ridici puțin nivelul și să încerci lucruri noi precum machiajul creativ sau body art. Te va ajuta să te reinventezi, să lucrezi pe un tipar nou, să experimentezi toate degradeurile din lume , să începi să creezi și să observe alte limite, să te descoperi ca artist pe anumite ramuri pe care nu le-ai cunoscut.
Campionatul îți dă un avânt în carieră, nu doar pentru prezent dar și pentru viitor, va lăsa o amprentă în cariera ta. Primul campionat la care am participat a fost în anul 2001, pe vremea aceea lucram într-un salon , aveam foarte multe cliente, practic machiam clasic mirese și beauty. Patroana salonului tot a încercat să mă descurajeze să particip : de ce să ai nevoie de un concurs, când ai agenda plină tot anul?
Sunt fericit că nu am ascultat-o și m-am înscris în concurs! Am obținut locul 2 la campionatul Europei. De aici a luat amploare cariera mea de make-up artist, acel concurs mi-a dat avânt și m-a scos din zona mea de confort, de altfel patroana mea a fost tare mândră că în salonul ei, lucrează un campion. Era o realizarea atât pentru mine cât și pentru salon.
Toți make-up artiștii care se înscriu trebuie să fie pregătiți pentru titlul de campion însă trebuie să știți că odată obținut acest titlu, nu mai este loc de greșeli. Dacă până la câștigarea trofeului puteai greși, de acum nu mai este vorbă de așa ceva, vei fi în centrul atenției și toți se vor uita cu lupa la lucrarea ta. Astfel acest titlu are și plusuri dar și minusuri.
8. Ce sfaturi le dai participantilor?
Îi sfătuiesc în primul rând să nu le fie frică să experimenteze și să creeze.
Încercați să fiți diferiți, să rupeți barierele și standardele voastre, este minunat pentru cariera voastră să participați la un campionat. Mergeți pentru a vă urma țelul ca un tanc, fără să țineți cont de nimic, lucrarea trebuie să vă placă vouă, doar vouă. Trebuie să creați o lucrare pentru voi, să aveți satisfacție de sine ,sa faceți o lucrare care să nu fie neapărat lucrarea concursului ci a viitorului, ca să se poată vorbi ani despre acea lucrare.
Vă doresc tot succesul din lume tututor!
Badin
Nu pot sa va multumesc suficient pentru postare. Astept cu nerabdare sa citesc mai multe. Rece.
Andreea
Este minunat cum produsele naturale Kodi Professional ne pot ajuta sa avem un ten sanatos si radiant! Hidratarea corecta, cu produse de hidratare profesionale, va va oferi cu siguranta un ten hranit si sanatos in care sa va bucurati pe deplin!
Andreea
Potrivit pentru toate femeile care doresc sa-si schimbe nuanta sprancenelor lor, desi nu este recomandata pentru cei cu pielea mai inchisa. Conform Loriana Marin – Brow Artist, cea mai buna modalitate de a obtine cele mai bune rezultate este sa consulti un specializat in decolorare sprancenelor.
Eug
Felicitari pentru aceasta postare informativa despre procedura de laminare a sprancenelor! Acest lucru ofera o perspectiva clara asupra unui tratament care devine din ce in ce mai popular intre persoanele care isi doresc un look mai definit si mai pufos la sprancenele lor. Mult succes in continuare cu aceasta frumoasa pasiune!
Adv
Impresionant! Apa termala prezinta o multitudine de beneficii si poate fi folosita in mai multe moduri variate! Aceasta rica varietate de produse vine cu una cu adevarat concluzie: apa termala poate beneficia diferiti tipuri de piele si poate ajuta la ingrijirea acesteia intr-un mod eficient si fiabil.
Mogu
Foarte interesant material! Îmi place modul în care ai analizat potențialul culorii Viva Magenta și l-ai redat astfel încât oricine citește ar putea înțelege cum poate ea să intre în garderoba sau machiajul lor. Se vede că m-ai informat și mi-ai îmbogățit cunoștințele despre cel mai nou trend în domeniul culorii! Mulțumesc!