Istoria Machiajului Smokey 1
– Make-up Artist Certificat

Sofisticată. Plină de farmec. Rebelă. Acestea sunt câteva atribute pe care le-ați putea folosi pentru a descrie persoana care poartă un machiaj smokey, fie pentru o seară în oraș, fie pe timpul zilei. Oricare ar fi ocazia, efectul acestui tip de machiaj este maxim când este purtat cu atitudinea potrivită.

Este important să înțelegem mai întâi unde și cum a apărut acest tip de machiaj.

Astăzi, ceea ce recunoaștem ca fiind machiaj smokey, ce are la bază nuanțe cât mai închise ale culorilor, foarte bine difuzate; conjunctivele și pleoapele evidențiate cu eyeliner gel estompat (sau nu) și un fantastic echilibru cromatic, a evoluat de fapt dintr-o structură mult mai simplă. Principala caracteristică care a fost menținută de-a lungul trecerii timpului  a fost apariția eyeliner-ului (kohl-ului) și putem fi recunoscători Egiptului Antic pentru aceasta.

Istoria Machiajului Smokey 2

Dacă vă uitați la arta și picturile murale egiptene, veți observa o tematică extrem de recognoscibilă: bărbații și femeile împodobindu-și ochii și sprâncenele cu kohl. Kohl-ul este un produs dezvoltat în Egiptul Antic care avea la bază diferite minerale, precum plumbul, cărbunele, chiar și migdalele arse amestecate cu ulei sau apă. Despre kohl se crede că a fost eficient în protejarea ochilor de soarele puternic, de bacterii și spirite rele. Se poate spune că a servit atât unui scop medicinal, dar și spiritual. Totodată kohl-ul simboliza statutul unei persoane. A fost dintotdeauna la fel de atrăgător din punct de vedere estetic, ca și astăzi, ca ochii să fie evidențiați. Iluzia ochilor migdalați putea fi redată extrem de eficient folosind kohl-ul.

Istoria Machiajului Smokey 3

Iubitorii cinematografiei clasice sunt cu siguranță familiarizați cu descrierea extrem de occidentalizată a reginei egiptene Cleopatra (Cleopatra | Elizabeth Taylor | 1963), cu eyeliner-ul ei foarte accentuat, fard albastru și liniile exagerate.

Istoria Machiajului Smokey 4

Cu toate acestea, o altă regină egipteană, Nefertiti, prezintă o descriere mult mai concisă a stilului de machiaj din acea epocă.

Descoperirea arheologică a mormântului Regelui Tutankhamun din 1922 și prima dezvăluire publică a Bustului lui Nefertiti din Berlin, Germania în 1924, au o contribuție semnificativă interesului deja intens pentru toate noutățile cu implicații egiptene.

Istoria Machiajului Smokey 5

Expunerea acestora din urmă a stârnit ceea ce se numea „Tut’mania” sau „Egyptomania” în întreaga lume și efectele sale s-au extins pregnant în tendințele de machiaj din acea vreme. Femeile de pretutindeni au fost influențate în direcția utilizării eyeliner-ului gel (tip kohl), creând astfel un nou standard de frumusețe care se îndepărta mult de standardele de frumusețe mai simpliste și austere ale Erei Victoriene.

Momentul acestui „boom” egiptean a coincis, de asemenea, cu epoca filmului silențios.

Istoria Machiajului Smokey 6

Vedetele de la Hollywood, protagoniste în Flappers (Clara Bow) și Vamps (Theda Bara) optau pentru utilizarea acestei tehnici de machiaj, cu intenția de a-și face ochii să iasă în evidență. Aici se remarcă printre primele tentative de a difuza liniile grafice de eyeliner și a reda ceea ce recunoaștem ca fiind machiaj smokey. Efectul a fost incredibil, iar majoritatea femeilor au început să-și fardeze ochii precum vedetele de film preferate.

Istoria Machiajului Smokey 7

Desigur, ca în cazul tuturor tendințelor, acest stil de machiaj a fost ciclic. Între timp, inovațiile cinematografice au contribuit la abordarea machiajul mai temperat – până în anii 1960.

Istoria Machiajului Smokey 8

Revenirea la machiajul cu influențe egiptene a fost datorată și de această dată ascensiunii cinematografiei și diversității modei: actrița italiană Sophia Loren și  modelul britanic Twiggy  reprezintă cu succes versiunea machiajului smokey din anii ’60: aceleași linii grafice ale Egiptului Antic, însă cu un plus de culoare pastel (baby blue, galben canar) ce a creat un contrast interesant cu eyeliner-ul negru foarte grafic, fiind cu un pas mai aproape de machiajul smokey de astăzi.

Istoria Machiajului Smokey 9

Avansăm rapid către epoca anilor ’90 a machiajului smokey și identificăm linii mai puțin evidente și mult mai difuze.

Eyeliner-ul gel era încă baza, dar nu mai era atât de evident, ci mai degrabă era un haos ordonat, un joc al intensităților.

Istoria Machiajului Smokey 10

Astăzi, există multe interpretări ale unui machiaj smokey și nu există reguli prestabilite. De fapt, smokey este mai degrabă o tehnică decât o culoare specifică, deși nuanțele cele mai utilizate tind să fie cele închise.

Ideal ar fi să nu existe linii de demarcație, ci doar o succesiune plăcută de intensități și culori.

Istoria Machiajului Smokey 11

Istoria Machiajului Smokey 12

Istoria Machiajului Smokey 13

Istoria Machiajului Smokey 14

Istoria Machiajului Smokey 15

smokey eyes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont