Lumea machiajului prostetic 1
– SFX, Prostetic Make-up Artist & Trainer

Școala de Machiaj Prostetic “Alina Bedeleanu” este singura școală din România dedicat strict machiajului de efecte special și prostetică.

Lumea machiajului prostetic 2

Alina Bedeleanu, fondatoarea școlii, un make-up artist cu o experiență de peste 16 ani în proiecte TV, film, teatru și spectacole ne împărtășește puțin din fascinanta lume din spatele acestui domeniu.

Lumea machiajului prostetic 3

Care este diferența dintre un machiaj de efecte speciale și unul de machiaj prostetic?

Vă voi răspunde așa cum le raspund și celor interesati de cursurile școlii mele:

Sunt două ramuri ale machiajului total diferite:

  • Machiajul de efecte speciale ne permite să realizăm lucrări direct la fața locului , pe platourile de filmare. De exemplu răni, arsuri, degete rupte, capete sparte, îmbătrâniri 3D, cusături în piele, face & body painting. Folosim produse dedicate efectelor speciale – latex lichid, ceară de modelaj, kituri de vânătăi, sânge fals, etc.
  • Pe de altă parte, machiajul prostetic necesită lucrul în atelier, se sculptează, matritează, se toarnă și se pictează. Unde e cazul se aplică dinți și ochi falși, păr, urmând ca apoi proteza realizată să fie aplicată actorilor pe platourile de filmare. Și în această ramură există materiale specifice cum ar fi plastilina fără sulf după caz, siliconul, gelatina, culori PAX, etc.

Lumea machiajului prostetic 4

După ce principii ne ghidăm când realizăm un machiaj prostetic?

Principalele cerințe tehnice care vin odată cu propunerea temei/ideii/inspirației de către regizor/stilist/producător/designer sunt legate de confortul celui care va purta lucrarea prostetică.

De exemplu dacă este vorba de o lucrare aplicată pe suprafața feței, proteza trebuie gândită luând în calcul necesitatea de hidratare și hrănire.

Lumea machiajului prostetic 5

Produsele speciale pentru realizare acestor tipuri de machiaj se găsesc ușor pe piață?

Până în urmă cu câțiva ani aș fi răspuns că nu, însă din 2015 am devenit ambasador Kryolan în România și odată cu această funcție, distribuitorul oficial în țară, Topline România a adus în stocul lor permanent și astfel de produse.

Lumea machiajului prostetic 6

Cât timp poate dura crearea unor astfel de machiaje?

Desigur genul acesta de machiaje necesită un timp mai mare decât machiajul normal, însă de multe ori se tinde să se creadă că ar fi vorba de mult mai mult decât este în realitate, datorită complexității pe care le au lucrările.

Timpul dedicat creării machiajelor de efecte speciale poate fi între 30 minute și 3 ore iar la machiajul prostetic vorbim în mare parte despre aplicare ( proteza fiind creată în atelier) poate dura în funcție de complexitatea lucrării între o oră și patru ore.

Lumea machiajului prostetic 7

Ce ne poate inspira pentru crearea unui astfel de machiaj?

Inspirația poate veni din orice! Orice ne înconjoară, de la natură la obiecte, de la oameni la emoții, ne pot deveni surse de inspirație.

Am avut lucrări care au pornit de la un tablou, un pantof, o floare, o carte, de la o culoare… Cel mai intreresant și un moment foarte plăcut mie este întâlnirea de creație premergătoare a unui spectacol/piesă de teatru. Este fascinant cum toți ne expunem ideile pe o masă de consiliu, urmând să le îmbinăm frumos, respectându-ne unii pe alții, învățând împreună, completându-ne și împărtășind la final emoția reușitei pe o scenă aplaudată de mii de oameni.

Lumea machiajului prostetic 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont