Machiajul ochilor reprezintă doar un element din întreaga compoziție numită Machiaj sau Make-up și ca orice parte componentă a unui întreg – acesta trebuie să se încadreze sinergic în imaginea de ansamblu, adică să țină cont de anumite proporții, simetrii, ritm linear. Machiajul în general dar și în detaliu nu este altceva decât un joc de lumini și umbre (mai mult sau mai puțin colorate) menit să creeze iluzii optice ce vor modifica percepția asupra aspectului fizionomiei. Aspectul final – după aplicarea machiajului ar trebui să devină mai armonios din punct de vedere cromatic, mai simetric și mai contrastant.
Pe lângă culorile și texturile de care, de obicei, suntem fascinate și cu care încercăm să experimentăm efecte de culoare și contrast – scopul primordial al machiajului ochilor este unul de influențare a dimensiunii și direcției acestora.
Ce înseamnă acest lucru?!
Dacă am trasă o linie imaginară care să unească coltul interior al ochiului cu cel exterior – putem observa că poziționarea poate fi de 3 tipuri: ochi poziționat orizontal (este cazul majorității ochilor de tip European – 85% cazul țării noastre) adică colțul interior se află pe aceeași linie cu cel exterior, ochi oblici – colțul interior este puțin mai jos decât cel exterior (specific popoarelor orientale) și ochi descendenți – colțul interior este mai sus decât colțul exterior (excepții). Popoarele sau persoanele care au ochii ascendenți (oblici) sunt avantajate din punct de vedere anatomic – acest aspect al ochilor creează pe față un ritm linear ascendent scoțând în evidență prin paralelicitate liniile de lifting și conferind feței un aspect tânăr mai mult timp. Din acest motiv atunci când machiem un ochi poziționat orizontal (European) tendința noastră va fi să îi conferim prin intermediul machiajului o direcție ușor ascendentă, adică să îl facem să pară oblic.
Iar ochiul descendent să îl aducem măcar pe orizontală. Aceeași tehnică de lucru o vom adopta și în cazul machiajului de întinerire – atunci când tendința pielii și a mușchilor care au pierdut din elasticitate și tonus este să creeze linii descendente.
Cu alte cuvinte, petele de umbră și de lumină aplicate în zona ochilor nu sunt plasate la întâmplare!
Folosim texturi sidefate, perlate, satinate și culori deschise sau aprinse ca să supradimensionăm volumele pozitive și dimpotrivă: folosim texturi mate, nuanțe stinse ca să ascundem volume dobândite, pliuri ( pleoapa căzută este un volum dobândit – adică unul negativ).
Ochiul uman este structurat de așa natură încât va distinge, în prima instanță, dintr-o compoziție – contrastele. De aceea vom ilumina colțul interior iar către colțul exterior deasupra și în lateralul celui natural vom aplica o pată de umbră intensă – astfel ochiul va fi perceput ca începând cu pata de lumină și terminându-se acolo unde este pată de umbră – adică un pic mai sus și în lateral. Astfel vom obține optic un ochi mai voluminos și mai ascendent decât cel natural.
Distribuția luminilor și umbrelor poartă denumirea generică de – Schemă de machiaj.
Fiecare Schemă de machiaj aplicată – presupune încă din start un tip de modificare a formei ochiului , de ex: schema de gradient mărește pe orizontală ( alungește) și ridică ochiul, schema de smokey – mărește pe verticală, volumizează și dacă estompările se fac oblic îl și alungește, dacă se fac vertical îl rotunjește, schema de pin-up – mărește volumele și pune accent pe linii : linia genelor, sprâncenelor, pomeți și buze etc.
Este important ca fiece profesionist din acest domeniu să știe clar care este logica și scopul fiecărei scheme de machiaj aplicate, încă din start. Machiajul este o artă, nu însă o artă a întâmplării, a amatorismului ascuns sub scuza “actului artistic” iresponsabil și inconștient. Nu în zadar se spune: cunoaște regulile ca un profesionist și apoi încalcă-le ca un artist!
Voi insista cu accentul pe “cunoaștere”! Doar aceasta ne poate canaliza simțul estetic și veleitățile artistice către creștere continuă și rezultate impecabile. Ceea ce vă și doresc din toată inima! <3