Rujul roșu - produsul cosmetic nemuritor 1
– Make Up Artist

Unic, elegant, impunător… într-un cuvânt irezistibil. Așa poate fi descris cel mai apreciat produs cosmetic-rujul roșu. Indiferent de nuanțele și subtonurile alese, el rămâne piesa de rezistență a oricărei femei ce își dorește să nu treacă neobservată și să își contureze o imagine de „femme fatale”, gata să cucerească lumea.

Simplu dar totodată extravagant, rujul roșu a devenit un etalon al feminității.

Fie că vorbim de clasicul pin-up purtat de celebra Marilyn Monroe sau de look-ul lui Nicole Kidman în „Moulin Rouge”, se conturează perfect ideea de putere și încredere în forțele proprii. Istoria acestuia este una mai mult decât interesantă. Cercetătorii afirmă că sumerienii au fost cei care l-au inventat, prin zdrobirea unei pietre de culoare roșie și amestecarea pudrei obținute cu ceară de albine; acest ritual având ca scop apărarea de forțele răului prin colorarea buzelor și a feței.

Rujul roșu - produsul cosmetic nemuritor 2

Alte păreri susțin apariția rujului roșu în perioada antichității, mai exact în Egipt, acolo unde însăși Cleopatra l-a creat prin pisarea unor insecte de culoare roșiatică și amestecarea resturilor cu ceara menționată anterior. Nu numai femeile îl purtau, ci și bărbații pentru a se diferenția statutul și puterea acestora în societate.

De-a lungul timpului, rujul roșu a trecut prin diferite încercări.

În Evul-Mediu era considerat un produs destinat clasei sociale inferioare și era respins de biserică, femeile fiind nevoite să mărturisească la spovedanie în cazul în care îl purtau. Popularitatea sa a atins apogeul în timpul domniei reginei Elisabeta I a Angliei (1558-1603) când aceasta și doamnele din subordinea sa își colorau buzele cu o substanță obținută prin amestecul de ceară de albine și sulfură de mercur roșu. La acea vreme, feminitatea era descrisă printr-un ten cât mai deschis la culoare și buzele în nuanțe de roșu aprins, stil ce era permis numai celor din clase sociale superioare sau actorilor.

Ulterior, popularitatea rujului roșu a scăzut considerabil.

În epoca modernă, rujul roșu și-a recăpătat importanța în anul 1912 când femeile au organizat proteste în care își cereau drepturile(incluzând dreptul la vot) și purtau ruj roșu aprins pentru a atrage atenția; semnal ce a fost considerat începutul emancipării femeii.

Și în zilele noastre, purtarea rujului roșu reprezintă o metodă de afirmare, atât din partea femeilor cât și a bărbaților (bărbați și femei purtând ruj roșu în Nicaragua-2018- pentru a-și arăta susținerea față de protestatarii anti-guvern).

În concluzie, cu o istorie tumultuoasă, rujul roșu reprezintă și astăzi un accesoriu deosebit, o modalitate prin care femeile și nu numai, își evidențiază forța și nu în ultimul rând, senzualitatea. Fie că vorbim de corai, clasic sau vișiniu, rujul roșu a fost și va fi un accesoriu MUST-HAVE pentru femeia care dorește să iasă din anonimat!

Surse: univision.com, evoke.ie, ro.pinterest.com, cappuccinoprintrenori.ro

Rujul roșu - produsul cosmetic nemuritor 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont