Tenul matur – provocare sau revelație?   1
– Make-up Artist & Trainer

Pentru orice Make-up Artist (machior) profesionist – machiajul tenului matur poate fi, de fiecare dată o provocare, dar și un “laborator”  practic de verificare a eficienței teoriilor despre cromatică, volumetrie, liniaritate și relief al feței  și o sursă de noi descoperiri personale.

Practic, machiajul tenului matur presupune o lucrare amplă de “restaurare” care se bazează pe cunoștințe profunde legate de anatomia, geometria și tipologia cromatică a fizionomiei clientei/modelului și caracteristicile acesteia. Ce presupune acest lucru?! În funcție de care este nivelul de contrast natural al persoanei putem ști cât de mult putem “apăsa pedala” intensităților folosite pentru “transformare”. Orice lucrare pe un ten matur are scopul de a “întineri” persoana cu câțiva sau chiar cu câteva zeci de ani, dar fără sa o transforme în travestit.

Atunci când ne naștem, în etapa de “bebeluș”, datorită volumelor dominante (frunte, obrăjori, bărbie, buze, năsuc) și a absenței adânciturilor de pe față – procentul de lumină captat de aceste volume este de aproximativ 85%.

O dată cu dezvoltarea motrice, cu vorbirea, mușchii feței sunt activați și încep să se formeze primele adâncituri – riduri de expresie (nazolabialele, zona cearcănului, colțurile gurii, zona dintre sprâncene) – aceste “denivelări” captează umbra.

În jurul vârstei de 16-18 ani, procentul de umbră și lumini este aproape de 50% la 50% – adică se egalizează, liniile feței având încă segmentul ascendent dominant ca și lungime (pe o suprafață 3D – orice linie orizontală (ex: sprânceana, adâncitura pometelui, linia maxilarului) va fi compusă din doua segmente cu direcții diferite: segmentul ascendent și segmentul descendent).

Tenul matur – provocare sau revelație?   2

La aceste vârste și până în jurul vârstei de 25 de ani în piele încă se mai sintetizează din abundență acidul hyaluronic, colagenul, elastina și toate substanțele care susțin elasticitatea, fermitatea și hidratarea țesuturilor. La fel și stratul de grăsime de sub piele care este destul de generos și asta o face să fie susținută și mai puțin transparentă.

După 25 -30 de ani tenul începe să sufere schimbări treptate atât din cauza sintetizării mult mai lente a substanțelor care îi întrețin tonusul, a “căderii” mușchilor și a subțierii stratului de grăsime.

Aceste transformări determină apariția liniilor secundare (riduri și riduri fine), dominanța segmentelor descendente, a ridurilor de expresie – pielea devenind mai transparentă și mai subțire. Nuanța caldă și luminoasă de la 16-18 ani devine treptat rece și ternă.

Atunci când începem să machiem tenul matur trebuie să ținem cont de întreg procesul transformării ca să putem identifica etapa la care se afla tenul cu care lucrăm. Astfel, vom putea identifica corect nevoile acestuia! Alegând tehnicile de lucru, texturile și pașii.

Prima necesitate comună a tenurilor mature este hidratarea!

O alta ar putea fi, în cele mai dese cazuri, îndepărtarea celulelor moarte cu ajutorul unei măști peeling soft. Nu vom folosi pe tenurile mature cu piele flască texturi pe baza de silicon! Siliconul este un produs sintetic ce usucă și absoarbe apa din piele.

Intensitatea și nuanțele umbrelor în machiajul tenului matur vor fi cu 3-4 tonuri mai deschise decât în machiajul tenului tânăr. Nu trebuie să uităm că scopul nostru primordial în cazul machiajului tenului matur este restabilirea, pe cât posibil, a echilibrului dintre procentul de umbră și a procentului de lumini – aici intervine greșeala cea mai frecventă! Majoritatea începătorilor se concentrează pe umbre și redarea lor cât mai estompată și curată!

Machiajul este o compoziție – una complexă, ce presupune cunoștințe aprofundate despre Creație. Redarea/restabilirea armoniilor cromatice, a echilibrelor naturale între lumini și umbre, restabilirea volumetriei, a ritmului linear ascendent, a proporționalității – iată care sunt obiectivele unui amplu machiaj profesional pe orice tip de ten, dar cu predilecție pe cel matur.

Rezultatele trebuie să fie și sunt spectaculoase numai dacă au redat tenului si fizionomiei un aspect natural cu 3-5-7-10 ani mai tânăr, dar persoana din față nu a devenit altcineva!

Trebuie să facem o clară distincție între machiajul purtabil de salon și grimă (teatru și film), sau chiar machiajul pentru poze unde intensitățile sunt exagerate și inacceptabile pentru majoritatea clienților. Cu alte cuvinte, rezultatul trebuie sa fie “spectaculos” pentru purtătoarea machiajului și nu neapărat pentru ochiul amator al publicului larg sau a membrilor grupurilor de profil.

Complexitatea elementelor cu care trebuie să știm să jonglăm maiestos fără a depăși limite fine între Chic și Ridicol face ca machiajul tenului matur să fie atât o provocare, cât și o inepuizabilă sursă de revelații cu privire la geometria sacră și tainele Creației! Dar despre asta …voi reveni cu o alta ocazie, într-un alt articol (probabil).

Cu drag, Natasha Shpak – Make-up Artist

Tenul matur – provocare sau revelație?   3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Coș

Autentificare

Creează cont